Modern AZ Zeno is uitdaging voor luchtbehandeling

Vanaf deze zomer kunnen de inwoners van Knokke en omstreken terecht in het splinternieuwe AZ Zeno. Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De luchtbehandeling lag in de handen van Beltherm.

Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en een helihaven. Het zal zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en het landelijke karakter van de omgeving bewaren. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking.

 

Steeds kleiner, steeds efficiënter

Specialist in luchtbehandeling Beltherm werkt aan het project in een tijdelijke vereniging met Van Braeckel en levert en plaatst de volledige luchttechnische installatie voor het project: luchtgroepen, kanalen, ventilatoren en roosters, voor een totaal van 20.000 vierkante meter aan oppervlakte. Het is veruit één van de grootste projecten die momenteel lopen bij het bedrijf uit Zedelgem. “Ieder ziekenhuis is een nieuwe uitdaging,” zegt Martijn Mathieu van Beltherm. “Er is steeds minder plaats voor technieken, de technische ruimtes worden kleiner, de oppervlaktes moeten beter benut worden. En toch moet alles efficiënt en verantwoord blijven, zo onzichtbaar mogelijk en met zo hoog mogelijke plafonds. De minimum plafondhoogte is 2,5 meter, maar door sommige architecturale constructies zoals balken waar je onderdoor moet gaan, is dat geen sinecure. Gelukkige hebben we al veel ervaring met ziekenhuisprojecten en weten we hoe we ze moeten aanpakken.”

 

Medisch-technische afdeling de moeilijkste

Zo’n ziekenhuis heeft immers specifieke eisen. De luchtkwaliteitseisen zijn strikter voor operatiekwartieren – extra filters en controles – dan voor de poliklinische zone omwille van het risico op ziekenhuisbacteriën. Ook voor de sterilisatieafdeling  en de zone voor intensieve zorgen gelden strengere normen. “De medisch-technische afdeling is de moeilijkste,” zegt Mathieu. “Daar zijn de luchtdebieten en de wisselingen per uur veel hoger. De kanalen zijn dus ook groter en je moet de over- en onderdrukken goed kunnen regelen. Daarom werken we daar met VOV’s. Die blokken zorgen ook voor de meeste coördinatieproblemen met de andere technieken.”

 

Wijzigingen per etage

Het moderne gebouw maakte de uitdaging voor Beltherm en andere installatiebedrijven groot. Bij een standaard gebouw zorgt herhaling op de verschillende verdiepingen voor snellere werken, maar in het AZ Zeno zijn er wijzigingen per etage. De verschillende partijen moeten dus goed coördineren en afspraken maken met de andere aannemers, zeker twee tot drie keer per week. Ook de algemene constructie is niet makkelijk, met veel verstevigingen in het vals plafond. Mathieu: “Het voordeel is wel dat wij een eigen productiesite hebben, waardoor we alles zelf kunnen maken en niet moeten wachten. Dat geeft ons veel meer flexibiliteit. Theorie en praktijk zijn immers altijd anders, en we kunnen heel kort op de bal spelen als er iets niet volledig blijkt te kloppen met wat er op papier staan. Gebeurt er iets onvoorzien, dan geven we dat meteen door aan onze productie-afdeling en kunnen we daar de dag nadien al op inspelen.”

 

Deze column verscheen eerder al in Installatie & Bouw

Deel dit artikel:
Onze partners