Moderne klimatisatie voor Waregemse school

Sinds 1 september 2016 is naar school gaan wat aangenamer voor de leerlingen en leerkrachten van het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut in Waregem. De bestaande gebouwen, die helemaal verouderd waren, hebben plaats geruimd voor enkele nieuwe ruimtes. Die zijn gebouwd als antwoord op moderne noden, ook op het vlak van klimatisatie en ventilatie.

Het nieuwe schoolgebouw en de nieuwe refter vallen op door de strakke architectuur, die contrasteert met de rood-bruine of grijze gevels in de omgeving. Ze liggen tegenover elkaar, aan weerszijden van de straat Keukeldam in het centrum van Waregem. De nieuwbouw van 4.000 vierkante meter wordt passief en duurzaam, en zal daardoor de energiefactuur met 75 procent naar omlaag halen. Licence to Build architects & engineering stond in voor het ontwerp dat negen klaslokalen, drie computerklassen, een auditorium met 250 zitjes, een binnenzaal, vergaderlokalen, kantoren voor de directeurs en een nieuw sanitair blok inhield.

 

Sterke merken

De geplaatste ventilatiegroepen en de koelmachines komen van Climacon uit Lokeren. De groepen zijn van het merk LMF, werken met warmterecuperatie en hebben koel- en verwarmingsbatterijen om de aula’s te klimatiseren. De koelmachines zijn van het merk Climaveneta uit Italië.

“Installateur Multiclima koos voor de merken LMF en Climaveneta voor hun diverse mogelijkheden en hun reputatie,” zegt Olivier Van Hoey van Climacon. “Climaveneta is de grootste speler in Europa op het vlak van chillers en warmtepompen. Met een vermogensreeks van koelmachines en warmtepompen vanaf 2kW tot en met 4 MW is er ook altijd een ruime keuze om tot de ideale oplossing te komen voor een bepaald project. Dat geldt ook voor de luchtgroepenreeks van LMF, die loopt van 500m³/h tot en met 100000 m³/h.”

 

“Een passieve school”

Licence to Build was het architectenbureau achter de twee nieuwe gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut. Via een ontwerpwedstrijd onder supervisie van de Vlaamse Bouwmeester haalde het bureau uit Lennik het van een rist van andere gegadigden. Licence to Build koos voor een ontwerp met een gebogen, golvende gevel. Die zorgt voor dynamiek en trekt het gesloten binnengebied open.

Het hoofdgebouw van de school is passief. “Bijzonder, want binnen het hele SvM-programma – meer dan 160 scholen – zijn er maar vijf passief,” zegt Jos Leyssens, zaakvoerder van Licence to Build. “Wij bouwen er twee van, met naast het instituut in Waregem ook een passieve school in Oudenaarde. De kostprijs van zo’n passieve school ligt iets hoger dan bij een klassieke school. Passiefbouw vraagt natuurlijk een hogere investering in techniek, zoals volledig gestuurde systemen, bijvoorbeeld voor ventilatie en een beter geïsoleerde bouwschil. Wij kozen ook voor een getrapte gevel met overkragende verdiepingen, zodat een natuurlijke zonnewering ontstaat.

Deel dit artikel:
Onze partners