In Rumst kocht en sloopte Woonkade Rupelstreek een voormalig volkscafé en twee aangrenzende panden om ruimte te maken voor acht nieuwe woningen voor oudere personen met een beperking. De hoogte van de oude gebouwen is gerespecteerd, met uitzondering van een lichte verhoging van de hoek.
Het project omvat het ontwerp van HVH architecten met compacte en energiezuinige wooneenheden. Bij dit type woningbouw is het aangeraden om een consistente constructieve logica te volgen tussen de verschillende verdiepingen. Alle appartementen hebben dezelfde oppervlakte. Op de begane grond bevinden zich twee appartementen en een ruime berging voor elektrische rolstoelscooters. Op de eerste en tweede verdieping zijn er drie appartementen per niveau.
HVH architecten ontwierp de gemeenschappelijke ruimtes als ontmoetingsplekken voor de bewoners. Op de begane grond is er een patio voorzien, en op de tweede verdieping er een terras. Daarnaast fungeren de overmaatse gangen als sociale ruimtes.
Het ontwerpteam ging op zoek naar een goede relatie tussen binnen en buiten. Langs de gevels bevinden zich grote bloembakken die groen in de woningen brengen. De ramen werden bewust lager geplaatst om meer licht binnen te laten en een beter uitzicht vanaf zithoogte op straatniveau te garanderen.
Bij de kleurkeuzes en het materiaalgebruik besteedde het ontwerpteam bijzondere aandacht aan detail. Het metselwerk bestaat uit lichtgele bakstenen met groene engobe tinten, die de hoek van het gebouw accentueren. Dezelfde gevelsteen wordt ook binnen in de circulatieruimtes gebruikt, zodat de gevel een integraal onderdeel van het interieur wordt. Groene tinten worden herhaald in het schrijnwerk en de voordeuren van de appartementen.
De architecten hebben de impact van het gebouw op de openbare ruimte in overweging genomen. De gevel op het gelijkvloers knikt terug om de toegang voor rolstoelen te vergemakkelijken. Op de bovenste verdiepingen wordt de rooilijn gevolgd, waardoor er een luifel ontstaat die de ingang markeert en beschutting biedt bij slecht weer.
In een regio met een traditie in baksteenproductie wilden de architecten het ambacht benadrukken. Verschillende metselverbanden zijn gebruikt om grote metseloppervlakken visueel te doorbreken. Rollagen dienen als plint, terwijl een Vlaams metselverband met donkere voegen de vloerplaten markeert. Claustra metselwerk voorziet de berging van rolstoelenscooters van daglicht en natuurlijke ventilatie. De overige delen van de muren zijn uitgevoerd in halfsteensverband.
De bewuste keuze voor keramische materialen met een lange levensduur en de realisatie van een massieve en inerte constructie is een belangrijke stap naar energiezuinig wonen.