2018 is het jaar waarin het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899-1990) via tal van activiteiten in de kijker wordt gezet. Dit gebeurt onder meer via de overzichtstentoonstelling 'Léon Stynen, architect' in deSingel (najaar 2018), de tentoonstelling 'Architect Léon Stynen en zijn tijdgenoten' in de BP-building (april-juni 2018) en de publicatie 'Léon Stynen, a life of architecture'. Stynen speelt ook een prominente rol tijdens Erfgoeddag, Open Monumentendag en in diverse fiets- en wandelroutes, lezingen… Stynen2018 is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut. Architectura.be is mediapartner.
Weinig Belgische architecten hebben zo’n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen. Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Als directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren (1950-1965) beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten en als eerste voorzitter van de Orde van Architecten was hij een belangrijk promotor van de moderne architectuur. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam. Denk maar aan het casino van Knokke, zijn paviljoenen voor de Antwerpse wereldtentoonstelling in 1930 en cinema Rex in Antwerpen.
deSingel: het testament van Léon Stynen
deSingel, ontworpen en gebouwd (1963-1988) door architect Léon Stynen, met medewerking van Paul De Meyer, is een gebouw met een tijdloze architecturale uitstraling. Stynen ontwierp een voor Vlaanderen unieke culturele infrastructuur. deSingel wordt wel eens ‘het testament van Léon Stynen’ genoemd of ‘de meest complete samenvatting van zijn oeuvre’. Om het gebouw juist te situeren, moet het geplaatst worden in het stedenbouwkundig ontwerp dat Stynen voor de Wezenberg maakte, een urbanistisch plan dat slechts fragmentarisch uitgevoerd werd met de realisatie van de BPBuilding en het voormalige Crest-hotel (nu Crowne Plaza) en deSingel. Deze visie van Stynen op ‘de stad in het groen’ heeft immers aan kracht ingeboet door de aanleg van de snelweg, de spoorlijn en andere verkeersaders in de omgeving. Het ontwerp en de realisatie van deSingel heeft ruim drie decennia in beslag genomen.
In zijn ontwerp voor deSingel toont Stynen dat hij naast het creëren van stedelijke ensembles ook bouwde voor de gebruikers van zijn gebouwen. deSingel vormt met zijn lichte, brede gangen en royale ruimtes (ook vandaag nog) een bijzonder aangename omgeving voor conservatoriumstudenten en bezoekers. De detaillering en de materialen weerspiegelen Stynens liefde voor vakmanschap. De eenvoud en de bescheidenheid van het materiaal – beton en glas – dragen bij tot de eenheid en sereniteit die het gebouw uitstraalt.
Programma Stynen2018
2018 is het jaar waarin het oeuvre van de modernistische architect Léon Stynen via tal van activiteiten over heel Vlaanderen in de kijker wordt geplaatst. Dit gebeurt onder meer via een Stynenwandel- en fietskaart die wordt gelanceerd met Open Monumentendag Vlaanderen, verschillende tentoonstellingen, een monografie, lezingen en nog veel meer. De architectuurarchieven van Stynen en zijn medewerkers spelen daarin een cruciale rol.
In 1988 schonk het bureau Stynen deze schatten aan de provincie Antwerpen, vandaag behoren ze tot de belangrijkste archieven in de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. De archiefstukken tonen de geschiedenis van iconische ontwerpen over heel Vlaanderen en Brussel, van het eerste idee tot de uiteindelijke voltooiing, en dit via tekeningen, foto’s, briefwisselingen of maquettes.
Lees alles over Stynen 2018 op www.stynen2018.be of volg #stynen2018. Ook op Architectura.be, mediapartner van dit project, zal geregeld nieuws over Stynen2018 verschijnen.
Een greep uit het aanbod: