Monteco is niet zomaar een kantoorgebouw in Brussel, het is een van de hoogste houten constructies in onze hoofdstad. Het iconische gebouw in de Montoyerstraat in de Europese wijk combineert op elegante wijze esthetiek, ecologie en technologische innovatie. Het project is resultaat van de interdisciplinaire ontwerpaanpak van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco en ARCHi2000 en zet de standaard voor een duurzame bouwpraktijk op het vlak van kantoorgebouwen, waarin verantwoorde materiaalkeuzes en bouwtechnieken en een gezonde en comfortabele werkomgeving centraal staan.
Bij de ontwikkeling van Monteco, dat eind 2022 na een bouwtijd van slechts negen maanden opgeleverd werd en een afgeleefd gebouw op dezelfde plaats verving, stond Sweco voor de uitdaging om esthetische architectuur te combineren met de nieuwste duurzame bouwmaterialen, waaronder PEFC-gecertificeerd hout. Met uitzondering van de kern, die bestaat uit volle wanden uit prefabbeton, zijn alle pilaren, balken, platen en wanden van het acht verdiepingen tellende gebouw volledig opgebouwd uit zichtbaar hout. Dat maakt het, dixit Sweco, de hoogste CLT-houtbouw in Brussel.
Het gebruik van hout is niet alleen een duurzame keuze. De zichtbaarheid ervan draagt ook bij aan een warme, natuurlijke werkomgeving, die uiteraard in balans staat met het moderne comfort voor de gebruikers.
Sweco’s geavanceerde engineering op het gebied van energie-efficiëntie die bij het ontwerp voor Monteco kwam kijken, zorgde er onder meer voor dat het gebouw jaarlijks slechts 138 Kwh per m² verbruikt. Zonnepanelen op het dak, goed voor bijna een kwart van de energiebehoefte, spelen daarbij een cruciale rol, net als intelligente zonwering. Met dat lage primaire energieverbruik voldoet Monteco ruimschoots aan de strenge EPB-normen van het Brusselse Gewest.
De ruimtes in Monteco worden verwarmd en gekoeld met een 4-pijpswarmtepomp en een hygroscopisch warmterecuperatiewiel, een CO2-neutrale oplossing, aangezien ze zonder fossiele brandstoffen werkt, die uitblinkt in energie-efficiëntie. Passieve oplossingen, zoals free-cooling en vraaggestuurde ventilatie, dragen verder bij aan de energiebesparingen.
Sweco rustte het gebouw ook uit met een intelligent energiebeheersysteem dat de energiestromen optimaal verdeelt op basis van de bezettingsgraad van ruimtes en externe omstandigheden. Die slimme technologie zorgt er met andere woorden voor dat de geproduceerde warme en koele lucht altijd efficiënt wordt ingezet. Dankzij de eenvoudige bediening en het feit dat het verbruik vanop afstand kan worden gemonitord, blijft het energiebeheer gebruiksvriendelijk.
Ook op het vlak van akoestiek was sprake van vooruitstrevende engineering. Akoestiek vormt een uitdaging in een lichtgewicht CLT-structuur, maar de akoestische experts van Sweco pasten oplossingen toe om zowel lucht- als contactgeluid te beperken. De buitengevel is geïsoleerd tegen externe geluiden, terwijl in het gebouw aandacht werd besteed aan de beheersing van nagalm en geluidsniveaus van installaties. Dat alles zorgt voor een stille, aangename werkomgeving, wat essentieel is voor het welzijn en de productiviteit van de gebruikers.
Ook fire safety engineering was onderdeel van het project. Door geavanceerde technieken te gebruiken, kon Sweco een brandveilig ontwerp realiseren dat voldoet aan de strengste normen, zonder concessies te doen aan de duurzaamheid en esthetiek van het project.
Monteco is ten slotte ook een gezond gebouw voor de gebruikers. Zo passen de ventilatiesystemen zich middels CO2- en temperatuurdetectiesensoren automatisch aan de bezettingsgraad van een ruimte aan, zodat altijd en overal een optimale luchtkwaliteit is gegarandeerd.
Kortom, Monteco staat niet alleen symbool voor de toekomst van duurzame architectuur – met hout, maar biedt ook een comfortabele én gezonde werkomgeving voor de mensen die er dagelijks werken. Anders gezegd: het project toont aan dat innovatieve bouwmethodes zoals houtbouw een krachtige bijdrage leveren aan zowel het milieu als het welzijn van de gebruikers.