Het snelle digitale tijdperk waarin we vandaag leven zet al onze zintuigen op scherp. De invloeden en indrukken die ons dagelijks bereiken zijn talrijk en hebben meer effect op ons dagelijks leven dan we beseffen. Ook de interieurwereld ontsnapt niet aan invloeden van buitenaf zoals mode, voeding, kunst of influencers. En vice versa, want ook interieurdesign laat haar stempels na. Is er door het spervuur aan invloeden dan nog sprake van trends? Of kan en mag alles en heeft iedereen gelijk? Tijdens MoOD Think Tank gingen een aantal experts dieper in op de materie.
De MoOD Think Tank brengt op maandelijkse basis een groep van professionals samen voor een informele denksessie waarin sectorgerelateerde onderwerpen onder het vergrootglas worden gelegd. Op maandag 6 mei tekenden Katrien De smet, Sari Van Daele en Sebastien Lewyllie van MoOD-organisator Easyfairs present, samen met exhibition director Fleur Rossdale van IIDE, Guillaume Van Moerkercke van interieurbureau Ad Random, Marc Geysen & Martine De Busscher van C-Desk designstudio en artists en designers Isabelle Torrelle en Diego Fortunato. Freelance designer en ‘design-dreamer’ Oke Nollet leidde het gesprek in goede banen.
Tijdens de eerste MoOD Think Tank in maart werd de wederzijdse relatie tussen klimaatverandering en interieurdesign besproken. Enerzijds reiken duurzaam design en bewuste materiaalkeuzes onze kreunende aardbol een helpende hand, maar anderzijds dwingen de extreme weersomstandigheden ontwerpers ook om anders om te gaan met design en productieprocessen. Die wederzijdse invloed kwam ook naar boven tijdens de MoOD Think Tank: ‘What Influences Interior Design?’ Bijvoorbeeld: kunst beïnvloedt interieurdesign en interieurdesign beïnvloedt kunst. Je kan een kamer opvatten als een wit canvas om met kunst het interieur te vormen of je kan de muren bekleden met een design waardoor de kamer tot kunst verheven wordt. En de mosterd? Die haal je overal en nergens. Van een spontane wandeling in de natuur tot een kunsttentoonstelling.
Alles is door alles beïnvloedbaar waardoor er zelfs een cirkel kan ontstaan. “Een artiest kan een tekening verkopen aan een interieurontwerper en uiteindelijk boven het bed van Kanye West eindigen”, vertelt interieurarchitect/tekenaar Guillaume Van Moerkercke, die de Think Tank inleidde met een filmpje voor Vogue over de woning van wereldsterren Kim Kardashian en Kanye West. Die woning werd ingericht door de Belgische interieurontwerper Axel Vervoordt. “Het filmpje werd gemaakt voor modeblad Vogue, influencers van dienst zijn Kim Kardashian en Kanye West en zij vernoemen een interieurontwerper die op zijn beurt bepaalde designers bij hen in huis heeft gebracht. En wat Kanye West en Kim Kardashian leuk vinden, zal iedereen leuk vinden. De cirkel is rond.”
Toen we nog meer analoog leefden en werkten, werden trends makkelijker afgelijnd en hielden ze langer stand. Bijvoorbeeld: een trendwatcher kwam ergens spreken, gooide een aantal trends op tafel en die werden gevolgd door ontwerper, fabrikant en consument. Vandaag beïnvloeden influencers, bloggers, voeding, mode… ons doen en laten aan een verschroeiend tempo. Artist en designer Isabelle Torrelle, die hoge ogen gooit met haar artistieke geweven panelen met een akoestische functie (Meisterwerke), vertelt: “Het is goed om niet altijd duidelijke trends te hebben. Op die manier is alles mogelijk. Chique, duur, goedkoop of reclaimed, iedereen vaart zijn eigen koers.We zien ook businessplatformen veranderen en dat geeft ons meer mogelijkheden. We maken kennis met creatief werk van over de hele wereld en dat kan tot heel leuke collaboraties leiden. Grote merken kunnen een kleine speler opmerken en ermee samenwerken of erdoor geïnspireerd geraken. Dat is mooi.”
“Vroeger was er een maatstaf en dat maakte het makkelijker en veiliger”, vult Oke Nollet aan. “Nu is er meer vrijheid. Sommigen houden van imperfectie, anderen van perfectie. En beiden zijn ok. Die vrijheid is positief, maar zorgt tegelijkertijd voor stress bij de cliënt omdat er continu en heel veel op hem/haar afkomt. En dat zorgt voor verwarring. Tijdens de voorbije Design Week in Milaan had ik voor het eerst het gevoel dat ik even het bos door de bomen niet meer zag. De conclusie die kunnen en misschien wel moeten trekken is dat stijlen en trends nog wel bestaan, maar dat het zeker geen must meer is om die ook effectief te volgen. En wat dat betreft, speelt decoratie volgens mij vandaag een erg grote rol.”