Morse tekens in Beieren

De Generaal Fellgiebel-kazerne in Pöcking (Beieren) werd in 1959 gebouwd op de plaats van een oud landgoed en is het centrale opleidingscentrum voor informatie- en communicatietechnologie van de Duitse strijdkrachten. Moderne visuele hoogtepunten op het terrein? Je zult hier niet tevergeefs zoeken. Sinds februari 2020 is het voorplein van gebouw 200 versierd met in totaal 156 lange en 308 korte stalen constructies, die door velen worden gezien als zitplaatsen, maar die zoveel meer zijn: Morse code lijnen. De metaalbeeldhouwer Michael Krenz en de kunstenares Jenny Rempel uit Halle/Saale ontwierpen de "kunst op het gebouw" onder de titel "Kommt ein Vogel geflogen" ("Als een vogel vliegt"); ZINQ uit Leipzig zorgde voor de corrosiebescherming en het uiterlijk.

"Het idee van ons werk is gebaseerd op het historische begin van berichtoverdracht. In het lied "Kommt ein Vogel geflogen" ("Een vogel vliegt"), is het een vogel die de boodschap van thuis overbrengt. De vertaling van de tekst in morsecode was een voor de hand liggende keuze, aangezien morsecode nog steeds wordt beschouwd als het origineel van alle communicatietechnologie. Het lied, aldus gecodeerd en omgezet in plastische vormen, richt zich ook op het persoonlijke aspect dat ten grondslag ligt aan de menselijke communicatie," legt Jenny Rempel uit, die de 22 morsecoderegels op het 18 m x 40,2 m grote voorplein mee heeft ontworpen.

Een morsecode bestaat uit korte punt (.) en lange streep (-) tekens, alsmede pauzes ("uitgesproken" kort: "Dit", lang: "Dah", en "stilte") en werd lange tijd in het radioverkeer gebruikt vanwege de eenvoudige, veelzijdige transmissiemogelijkheden.

Voor de waarnemer van het voorplein komt de verzameling lange en korte onderdelen aanvankelijk over als een chaotische en verwarrende structuur. Wie zich echter in de wereld van de code verdiept, ziet een structuur die moet worden ontcijferd - beginnend aan de kant van het huis dat van de straat komt en eindigend bij de hoofdingang van het kazernegebouw. "Wij hebben gekozen voor monteerbare varianten van 4 mm plaatstaal voor de korte punt of Dit-bouwelementen en de lange lijn bouwelementen of Dah-componenten.

Daarom hebben we ze in verschillende delen ontworpen," voegt Jenny Rempel toe. Structuurelement "Dit" bestaat uit 2 delen (deksel en romp). Voor de "Dah"-structuur werden in totaal 4 elementen gebruikt (lichaam, 2 buishelften en deksel). Bovendien werden vlakke stalen delen gebruikt om de deksels te bevestigen en om de afgewerkte structuur op de fundering te bevestigen. De deksels van alle constructies werden elk van binnenuit voorzien van 2 aangelaste schroefdraadbouten met een diameter van 8 mm en ten slotte met zelfborgende M8-moeren aan de constructies bevestigd.

 

Langdurige boodschap dankzij colorZINQ

"De onderdelen werden eerst vervaardigd om ze na coördinatie en een proefverzinking thermisch te laten verzinken. Nadat de gesneden stalen onderdelen door WBD waren gelast, werden de onderdelen eerst behandeld in ons oppervlaktebehandelingscentrum.

De onderdelen werden thermisch verzinkt volgens DIN EN ISO 1461 en vervolgens fijn gepolijst om ze voor te bereiden op het poederlakproces. Daarna volgde het vegen, de epoxy poedergrondlaag en het aflakken met een zeer weerbestendige poedercoating HWF in premiumkwaliteit voor de hoogste eisen en hoogste UV-stabiliteit in de kleur Orange Sable 2100 fijnstructuur mat in een voor stukverzinkte ondergronden aangepast proces", verklaart Michael Böttcher, Operations Manager bij colorZINQ.

"Stukverzinken plus kleur als een manier om zowel het uiterlijk als de corrosiebescherming op de best mogelijke manier te combineren - vooral wanneer wij, zoals hier, te maken hebben met onderdelen met scherpe randen als gevolg van het productieproces, fungeert thermisch verzinken als een effectieve corrosiebescherming en primer in het gebied van de randen. Zo werd uiteindelijk een gecoördineerd duplexsysteem toegepast voor de hoogste eisen aan corrosiebescherming en ook de hoogste eisen aan kleurvormgeving".

Bron: ZINQ
Deel dit artikel:
Onze partners