Door een nauwe samenwerking tussen Mosa-ontwerpers en het R&D-team (Research & Development) springen de net splinternieuwe tegels niet alleen op esthetisch vlak in het oog. Ze zijn ook circulair, duurzaam en gemaakt om woon- en werkruimtes te creëren die een positief effect hebben op het welzijn van de mens en planeet.
“In de wereld van vandaag gaat geweldig design veel verder dan wat er op het eerste gezicht te zien is”, zegt Mikel Stultiens, hoofd R&D bij Mosa. “Daarom zijn duurzaamheid en welzijn even belangrijk wanneer Mosa een nieuw product ontwikkelt. We willen er zeker van zijn dat onze klanten kunnen rekenen op producten die hen helpen ruimtes te creëren die gemaakt zijn om een positieve impact te hebben op mens en planeet, lang na plaatsing en zonder compromissen.”
Hoe krijgt Mosa de tegels duurzaam en van hoge designkwaliteit? Met de principes van Cradle to Cradle Certified® als kader nemen ze alle mogelijke stappen om de positieve effecten van de producten op het milieu en het welzijn van mensen te maximaliseren.
zuiverheid van grondstoffen prioriteit
Onlangs werd Mosa bekroond met Cradle to Cradle Certified Gold voor bijna al hun tegelproducten. Volgens Stultiens ligt daar jarenlange systematische verbetering van de materiaalgezondheid van hun tegels aan de basis. “Naast het feit dat onze tegels volledig vrij zijn van vluchtige organische stoffen en lood, is een van de grootste verbeteringen die we in de loop der jaren hebben doorgevoerd het verwijderen van zoveel mogelijk potentieel schadelijke stoffen uit onze tegels, zodat de meeste ingrediënten die we gebruiken in onze producten en onze productieprocessen zo veilig mogelijk zijn voor mens en milieu.”
Er werd in de volledige supply chain meer stilgestaan over wat goed is voor mens en milieu. Partners en leveranciers die gelinkt werden met schadelijke stoffen vlogen uit hun systeem. De Cradle to Cradle Certified Gold-certificering, die ook een prestatiebeoordeling op Gold-niveau voor zuiverheid van grondstoffen omvat geeft de klanten een positief bewijs en gemoedsrust dat deze commitment in de praktijk werd gebracht.
Maximalisatie van eigen energie- en waterbronnen
Omdat het hoofdkantoor van Mosa in Maastricht niet ver van de Maas ligt, weten zij uit de eerste hand hoe de invloed op de lokale watervoorziening speelt op de nabije samenleving. Volgens Stultiens is dat een van de redenen waarom er bij Mosa op innovatieve manier wordt omgesprongen met water. Zo recycleert Mosa via innovatieve methoden water via interne systemen met een gesloten kringloop. Het eindresultaat is zuiverder water. Het meeste water wordt daarna hergebruikt in het productieproces, bij het maken van de tegel of het glazuur.
Omdat de tegelproductie een bijzonder energie-intensief proces kan zijn, heeft Mosa ook een routekaart voor de energietransitie ontwikkeld en werkt de firma actief aan diverse projecten om volledig over te stappen op alternatieve en hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof, biogas en elektriciteit. “We zoeken daarnaast naar innovatieve methoden om de waarde van de energie die we wel verbruiken te maximaliseren”, voegt Stultiens toe. Dat doen ze onder meer door de restwarmte die ovens genereren, opnieuw in te zetten voor het verwarmen van hun drogers. Daar is dan geen eigen energietoevoer meer nodig. Dit project is succesvol waardoor ze nu op zoek zijn naar nieuwe manieren om de restwarmte te gebruiken voor andere producten of processen om zo nog meer energie te besparen.
Hergebruik tegelafval
Circulair ontwerp, producten zo ontwerpen dat materialen aan het einde van de levensduur van een product kunnen worden teruggewonnen en/of hergebruikt, staat centraal in het kader van Cradle to Cradle Certified. Afval uit het systeem halen en materialen gebruiken die circulair zijn gemaakt, draagt bij aan een grote collectieve impact op mens en milieu. Zo gooien Mosa vandaag geen tegels weg en gaan ze zelf een stap verder om ook het afvalmateriaal van andere partijen te verwerken in hun proces.
Een voorbeeld hiervan is kalk. Wanneer lokale drinkwaterproducent WML water onthardt, komt bij dit proces kalk vrij. Mosa ontwikkelde een gepatenteerde technologie om de kalkdeeltjes om te zetten in calciet, dat kan worden gebruikt bij de productie van tegels. Nu komt 100% van de kalk die Mosa gebruikt uit deze hernieuwbare bron. Bovendien bevatten Mosa-tegels nu 33% post-consumer materialen en is de firma druk bezig met pilots om dat percentage nog verder te verhogen door andere bronnen van post-consumer en post-industrial afval in hun producten te verwerken.
Uitdagingen
Deze ambitie om afval zoveel mogelijk te hergebruiken is niet zonder uitdagingen. “Momenteel is een van de problemen met het gebruik van post-consumer afval van andere bouwmaterialen dat veel producten nog steeds worden geproduceerd met materialen die ongezond en potentieel gevaarlijk zijn voor mens en planeet. Als we die hergebruiken, houden we het gebruik van die materialen in stand en brengen we de duurzaamheid van onze eigen producten in gevaar, iets wat we weigeren te doen”, zegt Stultiens. Met die boodschap laat Mosa inzien dat ze samenwerkingen met producenten die dezelfde waarden delen voorop stellen.
prioriteit aan mens en planeet
Van thermische geleidbaarheid die helpt bij het optimaal verwarmen en koelen van een ruimte tot kleuren en designs die focus, herstel of gezondheid kunnen bevorderen: in elke stap van het ontwerp- en ontwikkelingsproces wordt rekening gehouden met de impact van Mosa-tegels op mensen. Bij Mosa is esthetisch design een belangrijk uitgangspunt, maar dat is niet voldoende. De tegelproducent houdt nauw rekening met de invloed van de producten op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.
"We proberen ervoor te zorgen dat alles wat we doen, van het gebruik van veilige, gezonde materialen tot het ontwerpen voor circulariteit, een positief effect heeft op mensen. En met energie-efficiëntie als hoogste prioriteit voor de klanten en eindgebruikers van nu, betekenen de briljante warmtegeleidende eigenschappen van keramische tegels dat onze producten bijdragen aan de verbetering van binnenruimtes en energie-efficiëntie – een toegevoegde waarde die veel verder gaat dan comfort en functionaliteit voor klanten en eindgebruikers.”