Multipor als plafondisolatie van de parkeergarage van het nieuwe Justitiepaleis in Namen

De bouw van het nieuwe Justitiepaleis in Namen gaat zijn laatste fase in. L’Atelier d’architecture de Genval en de bureaus AUPA en CERAU tekenden voor een grootschalig en ambiteus project. Niet alleen op vlak van architectuur maar ook door te kiezen voor innovatieve bouwtechnieken, materialen en installaties.

Eén van de belangrijkste doelstellingen zijn de ecologische prestaties van het gebouw. Dit vertaalde zich in het concept ondermeer in de keuze voor een sterk isolerende schil. Om hier de beste resultaten te bekomen, opteerden de ontwerpteams voor Multipor isolatieplaten van Xella.

De voordelen van Multipor in dit project:

  • Warmte-isolatie: Multipor beschikt over zeer goede thermische eigenschappen, of het nu toegepast wordt als plafondisolatie of als gevelisolatie (aan de binnenzijde of aan de buitenzijde afgewerkt met een pleisterlaag). Bijkomend voordeel is dat Multipor een zeer duurzaam materiaal is dat stabiele isolatieprestaties garandeert tijdens de hele levensduur van de platen.
  • Akoestische isolatie: De Multipor-platen worden tegen de onderzijde van de plafonds van de parkeergarages geplaatst. Dit heeft niet alleen een positief effect op de energieprestatie van het gebouw maar is bovendien geluidsisolerend. Op die manier horen de gebruikers in het gebouw vrijwel niets van de auto’s in de parkeergarage.
  • Brandwerendheid: Multipor behoort tot brandklasse A1, is onbrandbaar en geeft geen giftige rook af in geval van een brand.

Circulair en duurzaam

Multipor is een cellenbeton-isolatieplaat, samengesteld uit zuivere minerale grondstoffen: kalk, zand, cement en water. Dankzij deze samenstelling kunnen Multipor-platen gerecycleerd worden en als grondstof voor nieuwe platen worden ingezet. 

Multipor heeft haar toegevoegde waarde bewezen

De ontwerpteams van L’Atelier d’architecture de Genval zijn duidelijk overtuigd van de toegevoegde waarde van Multipor. Eerder zetten ze deze isolatieplaten al in bij het project van papierfabriek van Genval en bij een kantoorgebouw in de Brusselse Botaniquewijk. "Wij kennen Multipor al vele jaren en gebruiken het meestal voor toepassingen in ruimtes die in contact staan met onverwarmde ruimtes, zoals parkeergarages. Vanuit onze ervaring met Multipor hebben we een zeer goed beeld van de kwaliteiten en prestaties van het product", aldus Bernard Lizin van het architectenbureau.

Xella ondersteunt met technisch advies en service

Hoe sterk de voordelen ook zijn van een materiaal, een goede bevestiging van de isolatieplaten is op z’n minst zo belangrijk. Michel Kodeck van Xella onderstreept het belang van opvolging op de werf. "Eén van de belangrijkste toegevoegde waarden van Xella is onze ondersteuning op de werf. Wij zorgen ervoor dat Multipor-platen correct worden geïnstalleerd en geven advies over het onderhoud. Om u een voorbeeld te geven: wij controleren of Multipor nooit op hout of op een reeds geverfd oppervlak wordt geplaatst, omdat wij in dergelijke omstandigheden de hechting niet kunnen garanderen. Deze systematische controle wordt sterk geapprecieerd. Door op problemen te anticiperen vermijden we achteraf correcties, en dus tijdverlies.”

Bron: Xella
Deel dit artikel:
Onze partners