Vijf eeuwen geleden werden de eerste stenen gelegd van het historische Knechtjeshuis op de Antwerpse Paardenmarkt. Intussen maakt het vroegere weeshuis deel uit van de Stadscampus van Universiteit Antwerpen, waar het op dit moment een grondige make-over krijgt. Mét behoud van de historische gevels, dankzij het gebruik van Multipor als isolatiemateriaal.
De Universiteit Antwerpen investeert maar liefst 12,5 miljoen euro in de restauratie en renovatie van de huidige Stadscampus. Daardoor zullen de studenten van de populaire opleiding Productontwikkeling over precies één jaar voor al hun lessen terechtkunnen op de Paardenmarkt.
De tijdelijke vereniging Driesen-Meersman-Thomaes en MAAT_WERK architecten kreeg de opdracht om het ontwerp uit te werken, waarbij Bureau Bouwtechniek de bouwtechnische ondersteuning voor zijn rekening nam. Een belangrijk aandachtspunt was de energiezuinigheid van de gebouwen op de site, zonder de historische waarde te verliezen: “Het stond vast dat de indrukwekkende gevels aan de kant van de Paardenmarkt niet via de buitenzijde geïsoleerd konden worden. Bureau Bouwtechniek raadde dan ook aan om de binnenmuren met Multipor na te isoleren, aangezien zij regelmatig met ons samenwerken en goede ervaringen hebben met dit materiaal”, vertelt Guy Mariën, business development manager bij Xella.
“Als je aan de binnenzijde gaat isoleren, zeg ik altijd: je doet het goed of je doet het niet”, legt Mariën uit. “Je creëert immers meer vocht door condens, waardoor de keuze van het isolatiemateriaal heel belangrijk is. Multipor is een dampopen minerale isolatieplaat, die het vocht transporteert, buffert en de droging naar binnen toelaat. Traditionele materialen als gyproc hebben die bufferende werking niet. Het vocht hoopt zich op en de hele muur wordt een schimmelzwam. Ook kunnen zulke materialen vorstschade aan de gevel veroorzaken, doordat regenwater dat in de muren belandt niet weg kan.”
Zeker bij monumenten en andere historische gebouwen is dat van groot belang, licht Mariën toe: “De hele reden waarom je gaat naïsoleren is juist om de gevel in zijn waarde te laten. Weet ook dat de stabiliteit in oudere gebouwen bepaald wordt door houten balken. Dan wil je écht geen vochtproblemen krijgen.”
Ook architect Jan Meersman is voorstander van Multipor: “Dit project was voor mij de eerste kennismaking met Multipor. Dat is heel goed meegevallen, in die mate zelfs dat ik de aannemer geadviseerd heb om het materiaal ook te gebruiken voor de isolatie van een blinde muur aan de achterzijde van de campus. Oorspronkelijk was het de bedoeling om die muur wél aan de buitenzijde te isoleren, maar de buren zagen dat niet zitten. Ook hier leek Multipor mij een logisch alternatief, veeleer dan rotswol en gyproc: in een school kan een dampscherm al snel doorboord worden.”
Anders dan andere isolatiematerialen, combineert Multipor verschillende eigenschappen. Zo heeft het een hoge thermische isolatiewaarde, is het brandveilig en kan het snel en efficiënt geplaatst worden. Bovendien is het ook duurzaam, en dat uit zich op meerdere vlakken: “Multipor is volledig recycleerbaar,” aldus Mariën, “waardoor het als grondstof kan dienen voor de productie van nieuwe bouwmaterialen. Daarnaast is het productieproces ook ecologisch verantwoord: het wordt op slechts 180 graden hard gemaakt. Als je dat vergelijkt met glaswol, waar je meer dan 1000 graden nodig hebt, is de keuze snel gemaakt.”