Murisotec-spouwmuurisolatie met ECOparels reduceert stookkosten

Isolatiespecialist Group I.C. brengt het spouwmuur-isolatiesysteem met “ECOparels” op de Belgische markt. De ECOparels -met grafiet verbeterde en geëxpandeerde polystyreen korrels- worden samen met een bindmiddel via kleine gaten in de spouw geblazen, waarin ze elke opening dichten. Zo wordt een gelijkmatige isolatieplaat gevormd die zowel isolerend, vochtbestendig als dampdoorlatend is.

Isolatiespecialist Group I.C. brengt onder de handelsnaam Murisotec het Britse spouwmuur-isolatiesysteem met “ECOparels” op de Belgische markt. ECOparels zijn met grafiet verbeterde en geëxpandeerde polystyreen korrels, die samen met een hoogwaardig bindmiddel via kleine gaten in de spouw worden geblazen. De parels met hun kleine diameter van slechts enkele mm dichten elke opening en het bindmiddel zorgt ervoor dat alle parels op hun plaats blijven. ECOparels vormen op die manier een gelijkmatige isolatieplaat die zowel isolerend, vochtbestendig als dampdoorlatend is en de muren toelaat om te ademen.


ECOparels van Murisotec voor spouwmuurisolatie.


Murisotec maakt deel uit van Group I.C. en is gespecialiseerd in het isoleren van de spouwmuren, van zowel nieuwbouw als van bestaande woningen. Spouwmuurisolatie met ECOparels helpt besparen op energiekosten en draagt bij aan het woon- en werkcomfort doordat het in huis of op kantoor behaaglijker wordt. Volgens de onderneming betaalt de gedane investering in ECOparels-isolatie, samen met de premies en tegemoetkomingen van energienetbeheerders en overheden, zichzelf vaak binnen het jaar al terug.

Verbeterd isolatiemateriaal en speciaal bindmiddel

ECOparels zijn geëxpandeerde polystyreenkorrels die verbeterd zijn door toevoeging van grafiet (NEOPOR, patent van BASF). Hierdoor schakelen zij het aandeel van de straling in de warmteoverdracht uit en verbeteren zij de isolatiewaarde met bijna 25%. De warmtegeleidingscoëfficiënt daalt op die manier tot tussen 0,033 en 0,030 W/m.K. bij de gebruikelijke densiteiten (13 à 15 kg/m³). De ECOparels worden in het pistool gemengd met een hoogwaardige en een speciaal geformuleerde dispersielijm op waterbasis. Het uitharden van de lijm duurt 2 à 3 uren, waardoor het ingespoten isolatiemateriaal ruim de tijd krijgt om alle holtes te vullen.

Hoe onderscheidt het gebruik van ECOparels zich van andere technieken?

Vooreerst is er de wijze van aanbrengen. Op de kruising van lint- en stootvoeg wordt een gat in de muur geboord. Vervolgens worden de ECOparels met een gepast bindmiddel via zulke kleine openingen snel, eenvoudig en zonder overlast in de spouwen geblazen. Na droging van het bindmiddel is er een homogene, duurzame isolatieplaat gevormd. Na afloop worden de diverse boorgaten gedicht en netjes afgewerkt.

De ECOparels worden in de spouwmuur ingeblazen zonder het metselwerk af te breken.


Een belangrijk verschil ligt in de uithardingstijd van het isolatiemateriaal. Door de trage uithardingtijd van de lijm heeft het isolatiemateriaal voldoende kans om alle holtes goed te vullen alvorens uit te harden. Het risico op resterende holle ruimtes in de quasi spouwmuur is hierdoor onbestaande.

Geen holle ruimtes betekent dan ook geen risico meer op het ontstaan van koudebruggen in de spouwmuur.
Daarenboven neemt het gebruikte materiaal (de geëxpandeerde polystyreen parels) geen vocht op. Aangezien er geen vochtopname plaatsvindt, kan er ook op termijn dus ook geen waterbuffering ontstaan waardoor vochtproblemen zouden kunnen optreden.


De homogene Murisotec plaat garandeert vochtafvoer naar beneden in de spouw.

In de ECOparels zit lucht die droog blijft. De parels vormen samen met de lijm een vaste plaat. Vocht wordt via kleine kanaaltjes tussen de parels volledig naar beneden gedraineerd. De isolatieplaat is zowel vochtbestendig als dampdoorlatend. Deze isolatieplaat kan dus aanzien worden als een opeenstapeling van droge stilstaande lucht.
 

 
Deel dit artikel:
Onze partners