Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) tekent beroep aan na afgekeurde bouwaanvraag

Het MDD wil al sinds 2012 het museumgebouw renoveren en beperkt uitbreiden om de werking en museale opdracht, het ontsluiten van het cultureel erfgoed voor het grote publiek, te blijven garanderen. In mei 2018 werd de bouwaanvraag voor een beperkte renovatie van het bestaande pand en een bescheiden bijgebouw van 450 m², een ontwerp van Robbrecht en Daem architecten, na zes jaar en vier pogingen, opnieuw afgekeurd. “Hierdoor komt het voortbestaan van het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) op losse schroeven te staan en dreigt een halve eeuw aan museale geschiedenis in Sint-Martens-Latem te verdwijnen”, liet het MDD weten tijdens een persconferentie vandaag. “Anno 2018 kan het MDD zonder een kleinschalige uitbreiding van het bestaande gebouw onmogelijk haar basistaken – eveneens opgelegd door de Vlaamse Overheid in het kader van het erfgoedbeleid – uitvoeren als museum en hedendaags kunstencentrum.”

Het MDD zet het gedachtegoed van Jules Dhondt en Irma Dhaenens verder. Het museum beheert sinds haar ontstaan een collectie van Vlaamse moderne schilders, met topwerken van o.a. James Ensor, Léon Spilliaert en de Latemse Scholen. De collectie werd de voorbij tien jaar verder uitgebreid en gediversifieerd met  private collecties met een focus op Belgische topkunstenaars als Luc Tuymans, Michael Borremans en Raoul De Keyzer.


Nood aan nieuwbouw

“Het beheren en permanent ontsluiten van de collectie Dhondt-Dhaenens én van de nieuwe private kunstcollecties vereist een kleinschalige nieuwbouw conform de huidige, internationale standaarden. Het sterk architecturaal gewaardeerd museumgebouw beantwoordt immers niet langer aan de eisen voor het beheer van dergelijke belangrijke kunstcollecties. Daarenboven is het te klein geworden voor het permanent tonen van haar huidige patrimonium en tegelijk dienst te doen als tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunstprojecten. Het huidige pand, gebouwd door architect Erik Van Biervliet, is een architecturale parel van een museum. Het was één van de eerste gebouwen in België dat specifiek werd ontworpen om een kunstcollectie te tonen. Na een noodzakelijke renovatie en upgrade, kan het perfect blijven functioneren voor het tentoonstellen van hedendaagse kunstprojecten”, klinkt het bij Joost Declercq, Directeur Museum Dhondt-Dhaenens.

“Om de kunstwerken uit de eigen collecties te tonen, conform de museale standaarden van vandaag, zou echter een peperdure verbouwing nodig zijn. Voor deze collecties die grotendeels bestaan uit topwerken, is een nieuwbouw dus voordeliger en efficiënter. Vandaag ligt een bescheiden bijgebouw (ca. 450 m²), in de vorm van een balkvormige vleugel, van het vooraanstaande Belgisch architectenduo Robbrecht en Daem op tafel.”


In beroep

Het MDD heeft nu beroep aangetekend tegen de afwijzing van de bouwaanvraag. Tegelijkertijd gaat het museum op zoek naar een alternatieve locatie in de omgeving om zijn collecties – als tijdelijke oplossing – op korte termijn te kunnen ontsluiten. Het MDD roept tevens op tot een sterker lokaal politiek beleid.

“Ons gemeentelijk bestuur deelt de culturele visie voor hun lokale kunstparel, het MDD, niet en geeft geen spontane duidelijkheid rond de rol die zij voor ons ziet weggelegd. Zonder duidelijkheid is het onmogelijk om een consistent beleid uit te stippelen in harmonie met de omgeving. Het Museum Dhondt-Dhaenens betekent een meerwaarde voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen en voor de regio met een enorm potentieel aan internationale uitstraling, erkend door de kunstgemeenschap tot ver buiten onze landsgrenzen. Het MDD is een instituut om trots op te zijn. Net zoals de Heer Jules Dhondt en Mevrouw Irma Dhaenens voor ogen hadden, staan wij open voor iedereen en staat ons team klaar om iedereen te laten meegenieten van wat het MDD te bieden heeft”, aldus Joost Declercq.

Bron: MDD
Deel dit artikel:
Onze partners