Natuur ontmoet gediversifieerd en klimaatbestendig wonen op de Josaphat-site in Schaarbeek

Het consortium Eiffage-Axa Belgium heeft het contract binnengehaald voor de ontwikkeling van de eerste fase van de Josaphat-site in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Het project heeft een oppervlakte van ongeveer 4 ha en voorziet in de bouw van 509 woningen: 246 particuliere woningen en 263 publieke woningen, waarvan 135 sociale huurwoningen (BGHM), 105 middelgrote woningen (citydev.brussels) en 23 sociale koopwoningen (Woningfonds). Voor het ontwerp en de uitvoering van het project werd een grotendeels Brussels team samengesteld, met o.a. de bureaus A2RC Architects, ASAP, Biotope, Concepto, Karbon’, Office KGDVS, TVK, R²D² Architecture, Urban Water, VK Engineering en WALD.

Om de bewoners van de nieuwe Josaphat-site dichter bij de natuur te brengen, worden de gebouwen ingeplant in het midden van een park. Meer dan 2,3 ha groene openbare ruimte bieden de bewoners een omgeving waarin gezelligheid en diversiteit samengaan. Winkels, economische activiteiten en een brasserie met terras zorgen voor een unieke identiteit en een sterke sociale verankering. De centrale tuin, waar ruimte is voor fruitbomen en plantenbakken, wordt een ontmoetingsplaats waar bewoners evenementen kunnen organiseren.

 

Diversiteit

Het project wordt gekenmerkt door een kwalitatieve en sobere architectuur, waarbij het materiaal van gerecycleerde bakstenen een tegenwicht vormt voor de overvloedige vegetatie. Via een brede waaier aan woningtypes, met een focus op openbare woningen, wordt op gediversifieerde wijze voldaan aan de behoeften van de Brusselaars. De sterke samenhang tussen vrije, gesubsidieerde en sociale huisvesting streeft naar het evenwicht van onze hoofdstad waar gelijkheid, het ontmoeten van mensen en solidariteit centraal staan.

 

Microklimaat

Door de opwarming van de aarde zullen hittegolven de komende decennia toenemen. Om het fenomeen van hitte-eilanden tegen te gaan, zullen vegetatie en zorgvuldig beheer van regen- en ‘grijs water’ in deze nieuwe wijk een microklimaat en warmtecomfort creëren. De locatie garandeert de aanwezigheid van groene zones en een maximaal behouden doordringbaarheid. De geplande circulaire visie in combinatie met een koolstofarme aanpak zal tijdens de bouw de uitstoot van meer dan 8.000 ton CO2 -equivalent voorkomen.

 

Waterbeheer

Water is een erg kostbare hulpbron. Bij het waterbeheer op de site gaat het erom het verbruik te minimaliseren en zo veel mogelijk water terug te winnen. Van het dagelijkse gebruik per persoon kan gemakkelijk 46 liter niet-drinkwater zijn en 49 liter worden gerecycleerd. Dit leidt tot een besparing van 30.800 liter drinkwater per jaar over de hele site, of het equivalent van wat 454 mensen jaarlijks verbruiken. Het regenwater zal optimaal terugvloeien naar de natuur en de omgeving, met behulp van groendaken en bufferbekkens. Alleen in uitzonderlijke weersomstandigheden zal een teveel aan regenwater op een gecontroleerde manier naar het riool worden geleid.

Hernieuwbare energie

Vraaggestuurde en onderhoudsvriendelijke oplossingen met hernieuwbare energie besparen nog eens 253 ton CO2 per jaar. Het energieconcept is bovendien zo ontworpen dat het in de toekomst op verschillende manieren kan worden aangepast.

Bron: Eiffage | VK architects+engineers, part of Sweco
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners