In Oostende waren de eigenaars van deze moderne nieuwbouwwoning sterk betrokken bij zowel het ontwerp als de energieprestaties van hun woning. “Zowel een volledig mechanisch balansventilatiesysteem als een systeem met natuurlijke toevoer van verse buitenlucht hebben volgens ons hun voor- en nadelen, maar we waren wel gecharmeerd door het slimme van een systeem C+ waarbij je perfect kan sturen in functie van de hoeveelheid verse lucht die je nodig hebt,” getuigen ze.
“Het voordeel van zo’n slim ventilatiesysteem is dat je binnenshuis steeds over verse buitenlucht beschikt, maar dat je tegelijk nooit meer (koudere) lucht zal binnenhalen dan noodzakelijk. In een traditioneel systeem gaat de afgevoerde, vervuilde lucht gewoon naar buiten, maar wij kozen voor de uitvoering van Renson waarbij die vuile warme lucht over een warmtepomp passeert om die warmte te kunnen recupereren voor warm water en vloerverwarming. Dat, in combinatie met een zonne-installatie zorgt ervoor dat we er qua E-peil in slaagden om zelfs onder de E20 uit te komen.”
De bewoners kozen er bewust voor om ook in de slaapkamers afvoer te voorzien: “Uiteindelijk zijn we daar heel tevreden over omdat we merken dat het binnenklimaat in de slaapkamers er ’s nachts een heel stuk op vooruitging.”
Grote raampartijen waren voor hen trouwens een must om veel daglicht te kunnen binnenhalen, maar dat betekende wel dat ze enkele maatregelen moesten nemen om het risico op oververhitting binnenshuis voor te zijn: daaronder ook de bewuste keuze voor buitenzonwering. “Op warme dagen laten we die screens al van ’s morgens naar beneden,” klinkt het. Of ook: “als de zon in de loop van de dag begint te schijnen, kunnen we zelfs van op afstand de screens neerlaten.”
Aangename temperaturen
“Het resultaat is dat we ’s avonds telkens thuiskomen in aangename binnentemperaturen. Het grote voordeel – zelfs met de screens neer – is ook dat je nog steeds naar buiten kan kijken. Je hebt nooit een opgesloten gevoel. Door trouwens vanaf het eerste ontwerp rekening te houden met die zonwering, zijn de doekkasten en zijgeleiders van de screens onzichtbaar in de gevel ingewerkt. En dat komt de strakke look van deze nieuwbouwwoning ten goede.”
Bekijk ook de video van Renson over dit project.