Leven in de natuur: het is een droom van velen. Villa Zonneduin met grote raampartijen midden in een bosrijke omgeving maakt voor de eigenaren deze droom waar. Maar waar veel glas is, weerkaatst geluid alle kanten op. De eigenaren van de villa kozen daarom voor een akoestisch plafond van OWA voor comfort.
De modern-minimalistische villa is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en bestaat uit twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping creëren de grote raampartijen de illusie dat men onderdeel is van het omliggende bos. Daarnaast dragen subtiele kenmerken zoals het groene dak en nestgelegenheden voor verschillende diersoorten bij aan een harmonieus samenspel met de natuur.
Intelligente installaties zoals een warmtepomp dragen bovendien bij aan een minimale impact van de bewoners op de omgeving. De woning bevindt zich in een Natura 2000 omgeving, waar strikte regels gelden voor onder andere stikstofuitstoot. Deze regelgeving resulteerde in een stikstofvrij bouwproces met voornamelijk gebruik van elektrische voertuigen. Het OWAplan plafond draagt verder bij aan een gezond binnenklimaat, bevestigd met milieukeurmerken zoals Der Blaue Engel + en BREEAM.
Dat er een akoestische oplossing nodig was in Villa Zonneduin, was vrij snel duidelijk. De woning bestaat naast glas veelal uit beton en staal, met hier en daar wat houten elementen. Geluid kreeg door deze harde materialen de vrije loop in de villa. Een akoestisch plafond absorbeert dit geluid, waardoor er akoestische rust ontstaat. Dit verbetert het comfort en de beleving in de woning. Bijkomende voordelen van optimale ruimteakoestiek zijn onder andere verbeterde concentratie, een verlaagde bloeddruk en een betere nachtrust.
Ook de eigenaren vinden het akoestisch plafond een gouden greep, lieten ze weten in een interview met het Financieel Dagblad. Zij omschrijven de geluidsbeleving in de woonruimte als prettig. ‘’Het plafond geeft comfort. Je voelt je er lekker.’’, vertellen de eigenaren.
Om geen concessies te hoeven doen in het interieur, is een naadloos akoestisch plafond een uitstekende oplossing. Opvallende gordijnen of tapijten zijn niet meer noodzakelijk voor akoestiek. U behoudt daardoor volledige vrijheid in het interieurontwerp. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Het OWAplan plafond is al toegepast in uiteenlopende vooraanstaande musea, zoals Paleis Het Loo (Apeldoorn) en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen). Deze musea erkennen het belang van akoestiek voor de totaalbeleving van haar bezoekers. Maar waarom wel genieten van akoestische rust in musea, restaurants of hotels, maar niet in de ruimten waar je het grootste gedeelte van je leven doorbrengt? Dankzij OWAplan geniet je van museumkwaliteit akoestiek in de woonkamer, slaapkamer, keuken en andere ruimtes.