NAVO-hoofdkwartier: VK integreert alle engineeringdisciplines

Sinds kort biedt VK een nieuwe service aan binnen de cel ‘Advanced Technologies’. Deze gespecialiseerde cel offreert nu al Energy Engineering, Fire Engineering, Acoustical Engineering, Building Simulation en BREEAM-certificering. De uitbreiding met Façade Engineering leidt dus tot een nog betere integratie van alle engineeringdisciplines. Iets wat perfect tot uiting komt in het grootste actuele bouwproject in België, het NAVO-hoofdkwartier.

VK Façade Engineering

De ‘building envelope’ is veruit de meest bepalende factor in het ontwerp van laag-energie gebouwen (NZEB, ZEB, passief) en door een steeds strenger wordende wetgeving omtrent het energieverbruik van gebouwen wordt de noodzaak van een intelligente gevel alsmaar groter. Bovendien wordt het relatief aandeel van de gevel steeds belangrijker in de totale bouwkost; voor nieuwe projecten kan dit tot 20-25% van de totale kost bedragen.

 

Geïntegreerde ontwerpaanpak = duurzame oplossingen

VK Façade Engineering focust naar eigen zeggen op economisch verantwoorde intelligente façades met uitstekende bouwfysische prestaties en een efficiënt gebruik van duurzame materialen. "Vanuit een geïntegreerde ontwerpaanpak van het energieconcept van het volledige gebouw worden geoptimaliseerde geveloplossingen aangeboden die resulteren in uitstekende energie- en comfortprestaties. Onze facade engineers hebben een uitgebreide expertise en ervaring in innovatieve en geïntegreerde geveltechnologie en zijn lid van de Society of Façade Engineering van het CIBSE (Verenigd Koninkrijk). Onze geïntegreerde aanpak, die alle VK engineering disciplines (speciale technieken, stabiliteit, akoestiek, brandveiligheid, ...) omvat, resulteert in projecten met hogere prestaties en een lagere ‘environmental’ impact,"  klinkt het bij VK. 

VK benadrukt hiermee het belang van een holistische ontwerpmethodiek waarbij we de façade beschouwen als een regulerende factor binnen het totale energieconcept en als buffer tussen de dynamische omgeving en het gewenste, comfortabele binnenklimaat. "Traditionele oplossingen resulteren vaak in een niet-gekoppeld systeem waarbij gevel, HVAC-systeem en BMS niet 'praten' met elkaar, wat resulteert in onnodig energieverlies en ongemak voor de gebruiker. Ons doel is alle systemen en componenten samen te ontwerpen, waarbij de façade integraal deel uitmaakt van het energieconcept in samenspel met optimaal geëngineerde technieken om te resulteren in een duurzame oplossing," stelt VK. 

VK biedt een volledig gamma van gespecialiseerde facade engineering services vanaf de concept fase tot de ingebruikname van het project.

 

Vergelijkende energie- & comfortstudie en gedetailleerde daglichttoetreding simulaties voor gevels van NAVO Hoofdkwartier, Evere (B) (Architecten: SOM-ASSAR)

In Evere loopt momenteel een van de grootste werven van Europa en in België’s geschiedenis. Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO (250.000 m² en op te leveren in 2016) bevat tal van faciliteiten, waaronder talrijke vergader- en congreszalen, persruimtes, kantoren voor verschillende delegaties en agentschappen, sportinfrastructuur, een bank en personeelsfaciliteiten (zoals restaurants en winkels).

Om de optimale geveloplossing te bepalen voor de kantoorgevels van het NAVO hoofdkwartier, zuid en noord georiënteerd, werd een gedetailleerde energie- en comfortstudie uitgevoerd op gebouwniveau. Om de meest kostenefficiënte en duurzame oplossing te achterhalen werden verschillende geveloplossingen vergeleken (enkele huidgevels met buiten en binnenzonwering; gevel met louvre systemen; dubbele huidgevels;  geïntegreerde ventilatie) in combinatie met innovatieve technieken zoals betonkernactivering.

Daarnaast werd een gedetailleerde studie van de ‘window-to-wall’-ratio uitgevoerd via energie-simulaties van het volledige gebouw, om zo de optimale beglazingspercentages van het gebouw te bepalen. Deze multi-scenario & multi-criteria energiesimulaties waren in ontwerpfase een nuttig instrument om tot de meest duurzame oplossing te komen.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners