Nederlands EU-gebouw krijgt 3D-geprinte gevel

Ter gelegenheid van het Nederlandse EU-voorzitterschap heeft DUS architects een gevelontwerp met grootschalige 3D-prints van bioplastic gerealiseerd. Het ontwerp draagt de naam Eyecatcher en dient als entreegevel van het mobiele Europa gebouw op het Amsterdamse Marineterrein. Dat gebouw staat van januari tot en met juni 2016 ter plaatse. Achteraf kan de 3D-geprinte bioplastic gevel volledig worden gerecycleerd.

Historie en digitalisering

De entree van het mobiele Europa gebouw is deels opgetrokken uit speels gevormde zeilen die refereren aan de historische zeilschepen die vroeger op het Marineterrein werden gebouwd. In de nissen die zo ontstaan, schuilen EU-blauw gekleurde in 3D geprinte banken. 's Avonds lichten de zeilen op met pulserend licht.

 

Recycleren

De 3D-zitbanken zijn speciaal voor het voorzitterschap ontwikkelde prototypes. Ze zijn geprint met de XXL 3D-printer van het 3D Print Canal House in Amsterdam. Die levensgrote printer print elementen van 3,5 x 2 x 2 meter. De prints zijn gemaakt van een speciaal ontwikkeld bioplastic. De zitvlakken zijn opgevuld met een lichtgekleurd beton.Het bioplastic kan na het voorzitterschap worden versnipperd en worden gerecycleerd tot nieuwe prints.

 

Innovatie

Het project is de eerste commerciële spin-off die voortvloeit uit de samenwerkingen van het 3D Print Canal House. Het is een initiatief van DUS Architects en partners.De 3D-prints zijn geproduceerd door Actual, een Amsterdamse start-up die online customized software voor XL-bouwelementen ontwikkelt en deze koppelt aan XL 3D-printing. Door een goede samenwerking tussen de verschillende partijen is de gevel in een zeer korte tijdspanne ontwikkeld.

Deel dit artikel:
Onze partners