Nederlandse hogeschool kiest voor Signa® van Vandersanden

Signa® (Vandersanden) was niet de eerste keuze van JHK Architecten en opdrachtgever Hanze Hogeschool in Groningen (NL). “Aanvankelijk dacht de architect aan houtskeletbouw met daarop E-Board®, in een door hem bedacht patroon van metselwerk”, zegt acquisiteur Cees Groot. “Signa® is echter een betere keuze als het gaat om aardbevingsbestendigheid.” En laat dat nu net een cruciale factor zijn bij de nieuwbouw en renovatie van de hogeschool in aardbevingsgebied Groningen.

Kobe Langenaeker, Product Engineer Architect legt uit: “E-Board® wordt volledig vastgeschroefd of gelijmd en is daardoor vrij stijf. Om esthetische redenen loopt het door over de verschillende houtskeletelementen. In het geval van een aardbeving is dat behoorlijk kwetsbaar. Signa® heeft slechts een paar bevestigingspunten per paneel waardoor het mogelijk is de aardbevingsvoeg achter een paneel te maken. Dat is niet zichtbaar, maar wel functioneel.” 

 

Unieke steen

Aannemer, architect en opdrachtgever waren snel overtuigd. Na een bezoek aan een project in Antwerpen (BE), stond de keuze definitief vast: het werd Signa® op houtskeletbouw. “Vandersanden levert het gevelsysteem, maar niet de prefab elementen”, zegt Cees. “Daarom is samenwerking gezocht met Machiels in Genk (BE) die prefab panelen produceert én zorgt voor de montage van Signa®. Machiels heeft ook het Signa®-project in Antwerpen uitgevoerd, eveneens op houtskeletbouw en volledig steigerloos.”

Nadat de keuze voor Signa® is gemaakt, is door de architect een steen gekozen. “Dat had nogal wat voeten in de aarde”, zegt Cees. “De initiële keuze bleek ongeschikt. Uiteindelijk is zelfs een speciale steen ontwikkeld, de Saumur Snowdust. In ongeveer dezelfde kleur en met een nabehandeling in onze fabriek in Beek.”

 

Elk paneel is anders

De engineering kan dan beginnen. Kobe: “De parameters staan vast, maar op het moment van de ‘go’ weten we eigenlijk nog niet of het project haalbaar is. De uitwerking vergt nogal wat reken- en uitzoekwerk en veel overleg met Machiels. Daarbij kijken we naar eventuele beperkingen in de combinatie van houtskeletbouw en Signa®, de hoeveelheid panelen, de maatvoering enz. Het project telt aanvankelijk ongeveer 200 verschillende typen panelen. We hebben bijvoorbeeld onderzocht of we door een iets andere maatvoering naar minder panelen kunnen."

"We kunnen spelen met de maten van de stenen of de voegmaat en zijn zo uitgekomen op 150 verschillende panelen met stenen die naar een specifieke maat gekalibreerd zijn.” Eerst is een proefpaneel gemaakt. Na goedkeuring is elk paneel individueel ingetekend. “Het is belangrijk om heel secuur te zijn”, zegt hij. “Een klein foutje of onduidelijke lijn leidt direct tot productieproblemen en dat willen we uiteraard voorkomen. Elk paneel heeft een aparte QR-code zodat het altijd herleidbaar is.”  

 

Vinger aan de pols

Adviseur Victor Albers: “Als Vandersanden krijgen we meer en meer een adviserende rol. Dit project is daar een goed voorbeeld van. Wij kijken naar het pand en beoordelen wat technisch het beste werkt. Dat gaat veel verder dan advies over de gevelsteen of het systeem, maar ook over de structuur erachter, de verbindingen ertussen, enz. Ook stellen we indien nodig leveranciers voor, zoals nu Machiels.

Wij willen de klant ontzorgen en we hebben de technische en commerciële mensen in huis om dat waar te maken. Overigens is niet Vandersanden in dit project de contractpartner van de aannemer, maar Machiels. Logisch omdat het de engineering en productie van de prefab elementen levert, waar ons product weer bovenop komt. Machiels draagt ook zorg voor transport en montage op de bouw en geeft de garantie. Ik houd natuurlijk wel vinger aan de pols, ben bij alle besprekingen aanwezig. Het is belangrijk om in zo’n groot project transparant te zijn, ook als het gaat om prijsafspraken.”

 

Leerpunten

“De eerste 800 m² (van in totaal 2.500 m²) zijn nu geleverd en gemonteerd. Tot nu toe naar ieders tevredenheid. Victor: “We leren veel van dit project. Er zijn veel vestigingen (Hedikhuizen, Beek en Lanklaar) en afdelingen (acquisitie, verkoop, techniek, productie) bij betrokken. Duidelijke communicatie is cruciaal, zodat het product dat Cees heeft verkocht hetzelfde is als dat uiteindelijk uit de fabriek rolt. Onlangs is de eerste evaluatie met Machiels geweest. Daar kwamen nogal wat verbeterpunten uit, maar ik zie dat als positief. Samen kunnen we optimaliseren, niet alleen voor deze, maar ook voor volgende klanten. De volgende projecten met Signa® dienen zich ondertussen al aan.”

 

Het mooiste maak je samen

In verschillende fabrieken is tijd en moeite gestoken om alles zo goed mogelijk te laten verlopen voor dit project. In Hedikhuizen bij de productie van de stenen: deze werden namelijk iets groter geproduceerd; in Lanklaar bij de productie van de Signa® panelen en in Beek voor het ‘snowdusten’. De collega’s zijn zeer flexibel omgegaan met dit project, dank hiervoor!

Deel dit artikel:
Onze partners