De redactie van de Architect maakte zopas de longlists bekend van de ARC21 Awards. Daarop prijken ook zes Belgische projecten. De winnaars worden gehuldigd tijdens een feestelijke uitreiking op 18 november. Vorig jaar gingen de prijzen in maar liefst drie van de zes categorieën naar Belgische ontwerpers of projecten.
De jury – onder leiding van Michiel Riedijk - selecteerde voor de ARC21 Architectuur Award 31 projecten uit de vele inzendingen, waaronder ook vijf projecten op Belgische bodem. Er werd daarbij vooral gekeken naar projecten die duurzaamheid en innovatie combineren met een verrassende architectuur. Drie projecten zullen doorstoten naar de shortlist, die in september wordt bekendgemaakt. Op basis van projectbezoeken in oktober zal de jury de winnaar selecteren.
Ook bij de ARC21 Detail Award is een Belgisch project bij een van de vijftien genomineerden. Daar gaat de jury op zoek naar projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept.
Verder scoren de Belgen ook op vlak van interieur en design, met drie nominaties voor de ARC21 Interieur Award en ARC21 Meubel Award.
ARC21 Architectuur Award
School Balder, Sint-Gillis (dmvA)
In Sint-Gillis opende in januari 2020 de nieuwbouw van basisschool Balder de deuren. Om het uitgebreide programma (basisschool, kinderdagverblijf en buurtplek) op het beperkte perceel te krijgen, werkte dmvA volgens het concept van de verticale school, waarbij ook maximaal ingezet werd op het creëren van buitenruimte. (lees meer)
Provinciaal Domein Prinsenpark, Retie (Studio Jan Vermeulen ism Tom Thys Architecten)
In opdracht van de Provincie Antwerpen tekende Studio Jan Vermeulen ism Tom Thys Architecten een dienstencentrum met bezoekersinfrastructuur voor het Provinciaal Domein Prinsenpark in Retie in de Antwerpse Kempen. Verbonden met het landschap en refererend naar de experimentele hoeves die in de Kempen gebouwd zijn, toont het bureau twee scharnierende gebouwen die de waarden en de visie van het Provinciaal Domein Prinsenpark uitdragen: een gebied waar natuurbeleving centraal staat. (lees meer)
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen (KAAN Architecten)
Sinds het winnen van de internationale prijsvraag in 2003 heeft het Nederlandse architectenbureau KAAN Architecten intensief gewerkt aan de renovatie en uitbreiding van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het ontwerp verenigt de hedendaagse allure van het nieuw volume met de robuuste neoclassicistische architectuur van het oorspronkelijke gebouw. (lees meer)
Verweven stedelijke ecologie, Vorst (BOB361 architecten)
In een dens stedelijk blok in Vorst bracht BOB361 architecten 59 passiefwoningen en een kinderdagverblijf onder in vier gebouwen en creëerde een centrale groene open ruimte en een nieuw plein die het bestaande netwerk van publieke ruimtes vervolledigen. De publieke ruimte bestaat uit drie zones: een publieke ecologische tuin met wadi’s en wilde bloemen, semipublieke moestuinen en een esplanade voor traag verkeer.
Centr’AL, Vorst (B-architecten)
Twee gebouwen met buurtvoorzieningen staan centraal in de ontwikkeling aan de Albertpool in Vorst (Brussel). Deze twee gebouwen vormen de poort voor deze stadswijk. De nieuwe Albertpool biedt een uitgelezen kans om dit bruisende stadsdeel op een nog voorbeeldigere manier op de Brusselse kaart te plaatsen.
Op 18 november weten we of een van deze projecten in de voetsporen treedt van Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architecs i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) en FELT architecture & design die werden bekroond met respectievelijk de ARC20 Architectuur Award en de ARC20 Jong Talent Award.
ARC21 Detail Award
Tuinkantoor voor illustrator Stijn Felix, Gent (Ae-Architectenbureau)
Het tuinkantoor van het Gentse bureau Ae-Aerchitecten is het enige Belgische project dat kans maakt op de ARC21 Detail Award. Het werd ontworpen voor illustrator Stijn Felix en is in hout uitgevoerd. Vorig jaar kaapte AE-architecten de hoofdprijs weg in deze categorie met Woning JJ.
ARC21 Interieur Award
Kantoor PUUR interieur architecten, Antwerpen (PUUR interieurarchitecten)
Met het concept ‘Arsenale’ in het achterhoofd begon PUUR interieurarchitecten aan de renovatie van zijn nieuwe kantoorruimte, in het voormalige slachthuis dicht bij Park Spoor Noord. Een industriële ruimte met een ruw en circulair materialenpalet is het resultaat. “Het kantoor helpt ons in wat we doen. Dat is exact wat we willen bereiken voor al onze klanten: een versterkend interieur.” (lees meer) Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten doet binnenkort tijdens ons webinar zijn visie op het kantoor van de toekomst uit de doeken.
FrieslandCampina België, Gent (Fokkema & Partners Architecten)
Ook het Belgische hoofdkantoor van de zuivel coöperatie FrieslandCampina in Gent is genomineerd. Het Nederlandse Fokkema & Partners Architecten vertaalde de corporate identity naar een eigentijds interieur.
ARC21 Meubel Award
Angular 0.0 (S and More)
De Oostendse designer Anthony Van Troost is genomineerd met een zitmeubel vervaardigd uit bamboe, jute en inox waarbij werd gestreefd naar een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.