BOUWUNIE Limburg gaat dit jaar opnieuw op zoek naar ‘Het Beste Bouwteam’ en lauwert voor het eerst ook de beste architectuurprojecten met de Limburgse Baksteenawards. De jury heeft nu zes projecten en drie bouwteams geselecteerd die op de shortlist prijken van de felbegeerde prijs. De winnaars van de Limburgse Baksteenawards worden bekendgemaakt op dinsdag 25 oktober tijdens een awardceremonie op Corda Campus. Van 3 tot 13 oktober kan het publiek ook zijn stem uitbrengen voor de Publieksprijs.
De afgelopen jaren organiseerde BOUWUNIE Limburg de wedstrijd 'Het Beste Bouwteam', waarbij vooral de nadruk lag op de samenwerking en communicatie tussen de leden van een bouwteam bij de realisatie van een bouwproject. Met de Limburgse Baksteenawards gaat BOUWUNIE Limburg een stapje verder. Niet alleen gaat de organisatie in deze wedstrijd op zoek naar het beste bouwteam, maar ook naar het project dat het beste scoort op architectonisch vlak. De nieuwe architectuurprijs wordt uitgereikt in twee categorieën: residentieel en utiliteitsbouw. Tot slot wordt er ook nog een project in de kijker gezet door het brede publiek.
De genomineerden zijn:
Residentieel
De Manège in Sint-Truiden – FCS architecten
Deze voormalige stadsfeestzaal in Sint-Truiden is omgevormd tot woonproject en handelspand. De architectuur zorgt voor een interessant spanningsveld tussen de originele bakstenen gevels en de hedendaagse materialiteit van de passerelle. Door de nieuwbouw los te trekken van de gevel vormt zich een sterk kader waarin groene ruimtes ontstaan.
woningen M_R in Houthalen - architect Hans Maes
Architect Hans Maes ontwierp deze opvallend onopvallende woning die op subtiele wijze de conventies in vraag stelt. Door een slimme ingreep werd de ecologische voetafdruk van de woning drastisch verkleind. Architectuur zet Maes in om de poëzie van alledaagse elementen zoals zonlicht aan de oppervlakte te brengen.
Aan de Schans in Hechtel-Eksel - KPW Architecten
Dit project combineert een groen dorpshart met een woonomgeving voor 16 appartementen en 20 assistentiewoningen en een Huis van het Kind. Samen vormen ze een woon-, werk- en leefomgeving waar verhalen en ervaringen gedeeld worden, een zachte vorm van intergenerationeel samenleven die wordt toegepast op schaal van het gebouw en het dorp en waarbij verbinding centraal staat.
Utiliteitsbouw
Afscheidsruimte in Houthalen-Helchteren - architect Hans Maes
De afscheidsruimte op het kerkhof van Houthalen-Helchteren beperkt het programma tot de essentie: een dak, kolommen en twee wanden, allemaal uitgevoerd in staal afgewerkt met een witte tweecomponentenlak. Openingen geven het licht vrij spel om op de gebogen wanden: een subtiele verwijzing naar de andere wereld. De slanke constructie geeft het geheel een licht karakter tegenover de beladenheid van het afscheid nemen.
Jeugd- en wijklokalen Sint-Albertusschool in Genk – B+-architecten
Het project betreft de totaalrenovatie en herbestemming van de St-Albertusschool in Genk naar een multifunctioneel en -cultureel buurtcentrum in de wijk Zwartberg. Het is een laagdrempelig ‘open huis’ waar de buurbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kwetsbare jongeren een thuis kunnen vinden. Het project is een toonbeeld van circulair bouwen en ruimtelijk rendement, en werkt op het snijpunt van de verschillende lagen in de geschiedenis van het gebouw.
Jeugdverblijfcentrum De Kalei in Dilsen-Stokkem – Contour architecten
Het jeugdcentrum voor de Chirojeugd bevat vele architecturale kwaliteiten, zowel in zijn vormentaal als in zijn beleving met de groene omgeving. Het gebouw is opgebouwd uit drie betonnen ellipsen bekleed met houten balken. De vormentaal van het ‘klavertje drie’ is gegroeid vanuit het programma, efficiënt ruimtegebruik, energieverbruik en de integratie in de bosrijke omgeving.
Beste Bouwteam
Jeugd- en wijklokalen Sint-Albertusschool in Genk – B+ architecten, Algemene Bouwonderneming Gebroeders Janssen
Het project vereiste een diepgaande samenwerking tussen alle partijen in het bouwproces omwille van de hoge complexiteit met heel wat technische uitdagingen. Zo vergden onder meer de symbolische verwijzingen naar de geschiedenis van het gebouw en het afstemmen van nieuwe niveaus en lijnen daarop, de hoge eisen van de opdrachtgever naar flexibiliteit, toegankelijkheid en duurzaamheid toe en het aanbrengen van nieuwe draagstructuren heel wat technische kunde van het ganse bouwteam.
Ashford Farm in Bocholt - ILB architecten en coördinator Marc Symons
Deze nieuwe ontvangst- en werkruimte van Ashford Farm biedt een unieke architectonische beleving in lijn met het prestigieuze karakter van deze luxueuze paardenmanège. De opdrachtgever had maar één belangrijke vereiste en dat was de beperkte duur van de uitvoeringstermijn. De uitvoering van dit project werd dan ook nagenoeg volledig voorafgaand georganiseerd en gecoördineerd onder leiding van een bouwcoördinator. Alle beslissingen zijn in volle vertrouwen overgelaten aan ontwerper en coördinator. Dit vertrouwen van de bouwheer was de uiteindelijke sleutel tot het succes.
Tennisclub Katteberg Bilzen - FCS architecten, TC Bilzen, Rogebo; Jaraco
Na een jarenlange verkommering van het tenniscentrum in Bilzen, vond het stadsbestuur een groep van 10 investeerders-ondernemers bereid om een gloednieuwe infrastructuur te bouwen. Niet één maar 10 bouwheren stonden aan het roer van dit project. En toch: tussen de fundering en het eerste getapte pintje zat amper een periode van zes maanden. Het bouwteam dacht in oplossingen, niet in problemen met één doel voor ogen: de opening binnen de strakke planning halen. Het bereiken van het eindresultaat mag als een collectieve topprestatie worden beschouwd.
De jury
De winnaars van de Limburgse Baksteenawards kennen we op 25 oktober. De jury zal de winnaars kiezen op basis van een pitch van alle genomineerden. In de jury voor de architectuurawards zetelen: Rik Neven (Palindroom, juryvoorzitter), Peggy Totté (Architectuurwijzer), Bert Haerynck (Havana Architectuur), Koen Van Bockstal (BULK architecten / Universiteit Antwerpen), Tom Preuveneers (Orde van Architecten, Provincie Limburg) en Bert Vandael (NAV Limburg).
Het Beste Bouwteam wordt geselecteerd door de volgende juryleden Bouwteam: Tom Preuveneers (Orde van Architecten, juryvoorzitter), Josiane Smeets (Orde van Architecten), Bert Vandael (NAV), Patrick Rosias (ie-Net), Jean-Pierre Van Lier (IC-CS), Rob Cornelissen (POM Limburg), Marietje Vanderspikken (Made in Limburg), Eric Motmans (Bouwunie Limburg) en Jean-Pierre Schroeders (Bouwunie Limburg).
De Limburgse Baksteenawards is een initiatief van BOUWUNIE Limburg in samenwerking met vertegenwoordigers van de ingenieursvereniging ie-net, de Vlaamse Beroepsvereniging Van Veiligheidscoördinatoren, de Nationale ArchitectenVereniging Limburg (NAV Limburg), de Orde van architecten, Architectuurwijzer, Architectura en Made in Limburg. Daarnaast wordt de wedstrijd ondersteund door volgende partners uit de sector: Vandersanden, Nelissen Steenfabrieken, Wienerberger, Knauf, Federale Verzekering, Omnicol, CPE, Bouwinnovatie, Liantis/Unizo Limburg, Soprema en POM Limburg.