Eenvoudig geniaal en geniaal eenvoudig nieuws uit baksteenland! Baksteenfabrikant Nelissen Steenfabrieken en productdesigner Roel Vandebeek verbazen de sector met een wereldprimeur: de Dubio. Een baksteen met schaduwlijnen die de illusie van drie dunne gestapelde bakstenen wekt. Voor de architect biedt dit - tot voor kort onmogelijke - creatieve opties die zich op de werf vertalen in een rendement met een ecologisch tintje.
Het verhaal van de baksteen is nog lang niet uitverteld, zo dacht ontwerper Roel Vandebeek van het productdesignbureau ‘It’s a Roel’ uit Maasmechelen. Met zijn concept van schaduwlijnen stapte hij af op Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken. De fabrikant zag meteen graten in het idee, nam er een patent op en stelde het idee van de N70-baksteen voor als basis. Ontwerper Roel Vandebeek voegde vervolgens welbepaalde schaduwlijnen toe aan de N70-steen waardoor de illusie ontstaat dat de gevel opgebouwd is uit bijzonder dunne stenen. Onlangs stelden de productdesigner en de baksteenfabrikant de Dubio in primeur voor op de tentoonstelling Hands on Design in Gent. In de loop van 2017 zal het product op de markt verkrijgbaar zijn.
De steen die je doet twijfelen
Als productdesigner komt Vandebeek regelmatig in contact met architecten waardoor hij op de hoogte is van de tendensen in de bouwsector. En dus ook de noden. “Architecten zijn tuk op gevels die opgebouwd zijn uit verlijmde stenen. Ook blijft de vraag naar een origineel lineair lijnenspel toenemen”, stelt Vandebeek. Op die vraag biedt de ontwerper samen met Nelissen een duurzaam antwoord met de Dubio-steen. “Deze steen laat je, zoals zijn naam doet vermoeden, twijfelen. Door extra schaduwvoegen in de steen te bakken, creëren we de illusie dat de gevel opgebouwd is uit dunne stenen.” Een innovatieve wereldprimeur!
“Deze steen laat je, zoals zijn naam doet vermoeden, twijfelen. Door extra schaduwvoegen in de steen te bakken, creëren we de illusie dat de gevel opgebouwd is uit dunne stenen.”
Innovatieve creativiteit
Met Dubio kan je creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. “Je krijgt één steen, maar ziet drie op elkaar gestapelde verbazend dunne stenen. Zo dun dat je ze in het handvormtype niet kan produceren”, stelt Joeri Gevers, gedelegeerd bestuurder bij Nelissen Steenfabrieken. Het innovatieve concept biedt volgens hem talloze opties: “Verticale, horizontale of zelfs golvende schaduwlijnen: alles denkbaar. Je kan deze steen zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. Met de Dubio zal de architect zijn creativiteit op geheel nieuwe wijze kunnen botvieren.”
"Met de Dubio zal de architect zijn creativiteit op geheel nieuwe wijze kunnen botvieren.”
Duurzaam rendement
De extra lange versie van de N70 van Nelissen vormt de basis voor de nieuwe Dubio-steen. Hij is 24 cm breed, 10 cm hoog en 7 cm dik. Deze slanke steen is drie centimeter minder dik dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30 % lager dan bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van 30 % bij transport. De steenfabrikant biedt architecten zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid te combineren.
Ook voor de metselaar op de werf heeft de Dubio voordelen in petto. Doordat de steen dubbel zo hoog is als een standaard steen, ligt het rendement bij verwerking op de werf ook dubbel zo hoog. Op de kopse zijde van de bakstenen loopt het lijnenpatroon door. De aannemer moet dus niet langer in verstek zagen om een hoek te maken.
“Met de N70 Dubio tonen we aan dat je met een ambachtelijk en traditioneel product nog steeds innovatief uit de hoek kan komen.”
Ambacht 2.0
Hands on Design, de achtste Triënnale voor Vormgeving, staat in het teken van ambacht. “Hands on Design brengt makers, designers en bedrijven samen om nieuwe producten te creëren die de meerwaarde en de gevoelswaarde van dat gewaardeerde handwerk in zich hebben”, stelt curator Johan Valcke. Baksteen past volgens productdesigner Roel Vandebeek helemaal in dat plaatje. “Voor een nieuw type baksteen maken ze bij Nelissen eerst kleine oplages in houten mallen. Zijn de resultaten goed? Dan investeert het bedrijf in een industriële mal waarbij het handgevormde effect overeind blijft.” Ambacht 2.0, ofwel innovatie en ervaring samengebald in één steen. “Met de N70 Dubio tonen we aan dat je met een ambachtelijk en traditioneel product nog steeds innovatief uit de hoek kan komen”, besluit Joeri Gevers.