Net niet: Rogierplein (BUUR)

In de rubriek net niet ook nog een eervolle vermelding voor The Human Body door BUUR. Zij zagen hun concept op mensenmaat voor de heraanleg van het Rogierplein in Brussel voorbijgesneld worden door de UFO van XDGA. (TIP: bezoek ook www.architectuurincompetitie.be). 

Naam, gemeente en opdrachtgever van het project?

Heraanleg van het Rogierplein in opdracht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wedstrijd uit 2006.

 

Korte omschrijving van de opdracht.

De Brusselse Minister voor Openbare Werken organiseerde voor de heraanleg van het Rogierplein en de ondergrondse stations een internationale competitie. BUUR werd in samenwerking met het Nederlandse architectenbureau SeARCH, de Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa en BAS geselecteerd voor de opmaak van een wedstrijdontwerp.

 

Wat waren volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

BUUR: "We dienden voor deze wedstrijd een eigenzinnig ontwerp in, waar we na al die jaren graag nog eens op terugblikken.

Het ontwerp vertrekt van de vaststelling dat het Rogierplein op dat moment een wezenloze non-place is. Gefragmenteerd over meerdere niveaus en als druk kruispunt en multimodaal stadion vormt het eerder een stedelijk litteken dan een stedelijk plein.

Het ontwerp voorziet in een geintegreerde artistieke stedelijk interventie: de ruimte zelf wordt een artistieke ervaring, een nieuwe bezienswaardigheid in de hoofdstad en een plek die haar gebruikers verwelkomt en een indruk nalaat. Naast het optimaliseren en faciliteren van de verschillende stromen, zowel bovengronds als ondergronds en een heldere wisselwerking tussen de verschillende niveaus, plaatst het ontwerpteam centraal op het Rogierplein The Human Body, een opvallend kunstwerk van de gerenommeerde kunstenaar Jaume Plensa.

The Human Body is ongeveer 35 meter hoog en bepaalt de maat van de architectuur: het lichaam neemt de dimensie aan van een volwaardig gebouw. The Human Body staat daar waar het plein zich opent naar de ondergrond. Het kunstwerk verenigt zo de bovengrond en de ondergrond tot een publieke ruimte. De vorm van dit artistieke gebouw is herkenbaar voor iedereen. De menselijke aanwezigheid op het plein wordt er vorm gegeven.

Het wedstrijdvoorstel was zwart-wit, je was ervoor of ertegen. Het voorstel kreeg een eervolle vermelding en bleef alleszins niet onbesproken."

 

Welk bureau heeft de wedstrijd uiteindelijk gewonnen?

XDGA (Xaveer de Geyter Architects) won de wedstrijd.

 

Wat waren de sterke punten van dat ontwerp?

BUUR:"Het ontwerp verbindt en negotieert tussen de verschillende stromen en verleent het plein een nieuwe identiteit. Waar wij The Human Body hadden geplaatst, voorziet dit ontwerp de patio te overdekken tussen boven- en ondergrond door een grote, ronde stalen luifel."

 

Kan u de keuze van de jury begrijpen?

BUUR: "Het ontwerp deelt in zeker opzicht veel van onze inzichten. Kiezen voor een luifel vormt een meer evidente optie. XDGA is bovendoen een uitstekend bureau dat zich inzet in Brussel, we kunnen dus wel leven met de keuze, al zou het natuurlijk bijzonder boeiend geweest zijn om ons ontwerpvoorstel te realiseren."

 

In het kader van Het Architectencongres bouwen  NAV en Architectura.be aan een 'bibliotheek van verloren ontwerpen'. Bedoeling is om de impactvan architectuurcompetities in kaart te brengen. Zo hopen we beleidsmakers, publieke en particuliere opdrachtgevers en andere betrokken partijen te sensibiliseren. Nam u in het verleden deel aan ontwerpwedstrijden? Haalden uw inzendingen het niet of werden ze niet gerealiseerd? Bezorg ons dan hier alle informatie over de kosten die u heeft gemaakt, uw opmerkingen bij de gehanteerde wedstrijdprocedure en uw voorstellen voor een betere aanpak.

Deel dit artikel:
Onze partners