NET NIET. Wintercircus Gent (Dial Architects & Callebaut Architecten)

Twaalf jaar geleden stuurde ontwerpbureau Dial Architects zijn wedstrijdinzending in voor het Wintercircus van Gent onder de titel Cirque Magique. Met zes enthousiaste partners (waaronder Callebaut Architecten) had het bureau hier maanden aan gesleuteld. De jury koos voor een ander ontwerp, dat van aNNo architecten en Atelier Kempe Thill. Er volgde geen tentoonstelling, geen debat en geen publicatie over de vijf boeiende wedstrijdinzendingen. Het lot van menig wedstrijdproject, zelfs van projecten van dit kaliber. Gelukkig is er de Architectura-rubriek ‘Net Niet’, waarin ook knappe wedstrijdontwerpen die het niét hebben gehaald, de aandacht krijgen die ze verdienen.

Re-Dial, een tijdelijke samenwerking van Dial Architects met verschillende partners, tranformeert het voormalige Gentse Wintercircus tot ‘Circus Magie’: een unieke stedelijke ontmoetingsplaats en een landmark voor Gent. Een plek in het hart van de stad waar leren, werken en ontspannen samengaan in een magisch gebouw. Dial Architects maakt de waardevolle historische lagen van het Wintercircus opnieuw leesbaar en voegt een hedendaagse laag toe om een onvergetelijke ervaring te creëren voor de dagelijkse gebruiker, de bezoeker en de toevallige passant.

 

Geometrische koepel

Troef is de unieke interpretatie van de koepel van het gebouw die zich met zijn geometrisch patroon scherper dan ooit aftekent tegen de Gentse horizon én die de beleving van de centrale binnenruimte ronduit uniek maakt. De caleidoscopisch opgevatte koepel zorgt voor een ervaring van het overdekte binnenplein als een dynamische ‘stadskamer’, waarin het binnenvallende licht het ritme van de dagen en de seizoenen volgt. Het getemperde klimaat en de dagelijks transformeerbare infrastructuur van deze stadskamer laten een rijk geschakeerde beleving toe: van een plaats om alleen te verpozen met een boek over een markante ontmoetingsplek tot een schouwplaats die de bezoeker onderdompelt in een multimediaal evenement.

 

Scheiding & verbinding

De relatie tussen deze stadskamer en de omliggende ruimtes is er één van scheiding en verbinding. Balkons, loggia’s en ruime vensters bieden de dagelijkse gebruikers van het gebouw de mogelijkheid schakeringen in hun werkdag aan te brengen: van concentratie in de werkgemeenschap – met daglicht, maar geïsoleerd van storend stadsgeluid – over inspirerende momenten in de overgangsruimtes tussen werk en wereld tot het verleggen van hun activiteiten naar de levendige stadskamer.

 

Partners

Het wedstrijdproject van Dial Architects werd in een vruchtbare en intense samenwerking met volgende partners gerealiseerd: Callebaut Architecten, Studiebureau R Boydens, Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau, Fisheye bvba, Norbert Provoost Ingenieursbureau, Denis Dujardin en Handelsreizigers in Ideeën.

Bron: Dial Architects
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners