Networking: de sleutel tot circulair bouwen

Om de haalbaarheid van circulaire projecten in België te illustreren, toont Arnaud Dawans, Innovation and Sustainable Development Manager van Jacques Delens SA (een dochteronderneming van Besix), ons drie succesvolle circulaire bouwwerven. Hij werkt met een zogenaamde 'waardegever', een persoon die zich bezighoudt met het sorteren van bouwafval, het optimaliseren van hergebruik, en het vinden van de juiste kanalen die ervoor zorgen dat de materialen waardevol hergebruikt kunnen worden.

Hergebruikt u materialen ter plaatse in uw projecten?

De loodtoren was één van de projecten waarvoor wij laureaat werden van 'be.circular'. In dit project hebben we veel materialen ter plaatse opnieuw gebruikt. De gieterij bevat een toren waar men vroeger druppels gesmolten lood vanaf de top liet vallen in een waterplas, waardoor het perfect ronde bollen vormen die gebruikt werden in de jacht in Europa. We hebben de hele gieterij en de loodtoren gerenoveerd, zodat we hergebruik in situ ten volle konden uittesten. Tijdens de sloop werden meer dan 60 m3 bakstenen teruggewonnen, schoongemaakt en hergebruikt in het project zelf, voor reparaties en sluitingen van erkers. Tijdens de grondwerken vonden we ook natuursteen: 20 tot 30 m3 blauwe stenen werden schoongemaakt en hergebruikt als meubilair, net als de grote eiken balken van de oude structuur. De vloer werd gedeeltelijk hergebruikt als vormwerk.

 

Is de manier van samenwerken op deze circulaire werkplekken anders dan in conventionele bouwwerven?

We hebben onze werknemers getraind in het schoonmaken van oude bakstenen om ze dan weer in gebruik te nemen. Voor een ander 'be.circular'-project, het Brederode-project, pasten we off-site hergebruik toe. Dit was een gelegenheid om de kanalen voor materiaalhergebruik te testen en om te testen of het mogelijk was om de materialen opnieuw te gebruiken in een van onze andere bouwwerven van het moment. In dit project hebben we 1500 m2 tapijttegels, honderd armaturen, 60 à 65 sanitaire armaturen en 1500 m2 geluidsisolatie gerecupereerd. We hadden problemen met het vinden van kanalen die zo’n grote hoeveelheden kunnen hergebruiken. Een andere hindernis was het garanderen van akoestische en thermische prestaties, dat in laboratoria moet gebeuren. Het moeilijkste was het overtuigen van de eigenaars van nieuwe bouwwerven om materialen van andere sloopwerven te hergebruiken. Zij waren niet bereid om te "betalen" voor iets dat al was gebruikt. Ze wilden iets nieuws. Uiteindelijk hebben we  een architect en een klant gevonden die bereid waren om het materiaal opnieuw te gebruiken.

 

Is de prijs een van de redenen voor het gebrek aan enthousiasme van de klanten?

Herstelarbeid, transport, stockage en heropbouw is niet altijd goedkoper dan nieuwbouw. De prijs die we de klant kunnen bieden, is niet bijzonder interessant of gratis. Het is dan ook moeilijk om architecten en klanten te overtuigen.

 

Wat doet u intern om jullie bouwplaatsen nog meer circulair te maken?

Voor elk nieuw sloop-, deconstructie- of renovatieproject, inventariseren we de materialen en evalueren we de haalbaarheid van hergebruik, via een reeks contacten die we in onze vorige circulaire projecten hebben ontmoet. De sleutel is netwerken om met de juiste partners samen te werken. We werken bijvoorbeeld met Tomato Chili, dat stedelijke serres produceert, door grote hoeveelheden beglazing te hergebruiken van traditionele buitenschrijnwerkerijen of zelfs van kantoorwanden. We werken ook met ontmantelaars Retrival. Ze ontmantelen bijna alles en hebben verkoopkanalen, via contacten of via hun website. We werken ook met Rotor, zoals in het Noordstation in Brussel, waar we 45 ton elementen hebben teruggewonnen, zoals tegels, trapleuningen, verlichtingsarmaturen en marmeren platen, die allemaal hoogwaardig zijn hergebruikt.
Ons doel is om binnen de drie jaar 'quasi nul' afval te bereiken op onze werven.

Deel dit artikel:
Onze partners