Niet gekend, wel bemind: Sportpark Kadijk van De Gouden Liniaal Architecten (Philip Dausi)

In de rubriek 'Niet gekend, wel bemind' nodigen we architecten uit om zelf een geliefd project van een collega in de kijker te zetten dat nog niet eerder de aandacht kreeg die het verdient. De bachelorstudenten architectuur aan de UHasselt kregen precies die vraag van hun docenten Iwert Bernakiewicz en Ludo Schouterden. De studenten gingen op zoek naar verborgen parels in eigen land en maakten er een boeiende reportage over, die wij mogen publiceren op Architectura. Philip Dausi zet graag Sportpark Kadijk in Overpelt van De Gouden Liniaal Architecten in de schijnwerpers. 

Ken je zelf een minder gekend project van een collega-architect dat je graag in de kijker wilt zetten in de rubriek 'Niet gekend, wel bemind'? Laat het ons weten via info@architectura.be

Hoe en wanneer hebt u het project leren kennen? 

Wanneer je Overpelt komt binnengereden zie je de site van ver liggen. Een beetje verscholen achter de bomen maar door zijn dakvorm direct herkenbaar.

Wat spreekt u zo aan in dit project?

Het project trekt mij aan omdat het een meerwaarde vormt voor omwonenden en de context. Zelf sport ik graag of ga ik al eens naar een voetbalwedstrijd kijken. Ik vind het een leuke manier om onder de mensen te komen. Wat ik mooi vind aan het complex is de geknikte dakvorm. Het vormt direct een soort van herkenningspunt. Op deze manier kan de architectuur van het gebouw wel een positieve bijdrage hebben op het welzijn van zijn gebruikers. Het geeft ze ook een identiteit mee die enig is voor de plek. Vroeger lag deze club er wat verlaten bij en stond er een vervallen schuur. Het nieuwe sportcomplex maakt plaats voor een nieuw leven met een frisse wind voor de club. Verder vind ik het mooi hoe de architecten het bescheiden karakter van de omgeving niet hebben willen bruuskeren maar eerder op zoek zijn gegaan naar een contextuele relatie zoals de dakvorm en de golfplaten tegen de gevel die afgeleid zijn van de typische stallen- en schuurbouw.

De plaatselijke leden van de club zijn zeer blij met het nieuwe complex. Zelfs wanneer er geen trainingen zijn, is er wel altijd iemand aan het lopen of zijn er kinderen op de vrije velden aan het spelen. Kortom: het project zet mensen aan het bewegen. Daarom heb ik ook voor dit project gekozen.

Kent u de ontwerpvisie achter het project?

De schaal van het gebouw is ook beperkt gebleven waardoor het geen zwaar geheel vormt op een site die omringd is door een landschap van velden en weiden. De gevels zijn opgebouwd uit beton waar golfplaten tegenaan zijn bevestigd. Verder is er een interne houtstructuur die de drager vormt van het dak. Een uitnodigende talud wijst de weg aan naar de ingang van de kantine wat zorgt voor een aangenaam binnen komen. De glasgevels werden doordacht geplaatst op de plekken waar het ook een effectieve meerwaarde creëert voor de gebruikers. Voor een optimale toegankelijkheid beschikt het gebouw over een centraal gelegen lift. Deze mondt uit aan de keuken en aan de ingang achteraan het gebouw zodat zowel leveranciers als rolstoelgebruikers deze kunnen gebruiken.

Binnen in de hoofdruimte is de open relatie naar het veld sterk voelbaar. Hierdoor lijkt het ook alsof het dak een zwevende beweging aanhoudt boven het glazen volume. Voor de grote hoeveelheid aan installaties die nodig waren om het gebouw te kunnen ventileren is de plaats onder de tribune volledig bezet met luchtgroepen. Achteraf  bleek dat het een hele klus was het leidingentracé verantwoord te integreren in het ontwerp zodat deze niet zomaar door de gangen en ruimtes doorliepen.

Rondom het gebouw is er een looppiste aangelegd die publiek toegankelijk is. Ook zijn er extra velden voorzien voor de plaatselijke krachtbalclub. Zo heeft de gemeente ervoor gezorgd dat het ontwerp voor meerdere sporters gebruikt kan worden.µ

De houten spanten van het dak zijn opgebouwd uit gelamelleerd balken van larikshout. De balken werden in één geheel geproduceerd waardoor ze in één beweging ook de luifel boven de tribune konden vormen. Ook is er een kleine uitkraging aan de inkomzone voorzien. Bovenop deze spanten worden dan de houten sandwichpanelen geplaatst die het dak, samen met de toepassing van een aantal windverbanden, tot een stijf geheel maken.

 

Deel dit artikel:
Onze partners