Nieuw energie-efficiënt gebouw voor KHLim in Diepenbeek

Op het terrein van de Katholieke Hogeschool Limburg in Diepenbeek wordt momenteel een nieuw blok voor het departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde gebouwd. Studiebureau Boydens en architectenbureau a2o stonden in voor het ontwerp en opteerden onder andere voor een efficiƫnte verwarming en koeling door middel van een betonkernactiveringssysteem.

Op het terrein van de Katholieke Hogeschool Limburg in Diepenbeek wordt momenteel een nieuw blok voor het departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde gebouwd. Studiebureau Boydens en architectenbureau a2o stonden in voor het ontwerp en opteerden onder andere voor een efficiënte verwarming en koeling door middel van een betonkernactiveringssysteem.





Energie-efficiëntie speelde een grote rol bij het maken van het ontwerp. Het nieuwe KHLIM-gebouw zal onder andere worden uitgerust met een betonkernactiveringssysteem van Airdeck. “In een hogeschool kunnen grote interne lasten (mensen, verlichting, computers, kopieer-machines, enz.) het noodzakelijk maken om een gebouw te koelen,” licht Wim Boydens van studiebureau Boydens toe. “Het binnenklimaat kan op peil gehouden worden met behulp van betonkernactivering (BKA). Met deze techniek, waarbij men watervoerende leidingen in de betonplaten integreert, kan men de thermische massa op een actieve wijze gaan bijsturen. Doordat deze grote massa veel energie kan opnemen (warmte uit de leslokalen en kantoren), zal het binnenklimaat gedurende de zomer steeds aangenaam koel blijven, en dit zonder hinderlijke tochteffecten. Tijdens de winter zorgt dit systeem voor de basisverwarming en functioneert het volgens het principe van een standaard vloerverwarming.”


    
          



Voorts zullen er ook gewone radiatoren zijn waarmee men de temperatuur in de verschillende zones accuraat kan bijregelen. De opwekking van de energie gebeurt door middel van modulerende condenserende gasketels (verwarming) en performante warmtepompen gekoppeld aan een hybride koeltoren (koeling).

Het nieuwe KHLim-gebouw zal ook uitgerust zijn met een vraaggestuurde ventilatie. In de luchtgroep wordt een hygroscopisch warmtewiel met een rendement van 85% geïntegreerd. Het specifieke luchtdebiet hangt af van de bezetting van de verschillende lokalen. De sturing en regeling van het luchtverdelingsnet is gebaseerd op een constant drukniveau, waarbij de debieten in de verschillende zones met behulp van eenvoudige regelelementen kunnen worden afgestemd op de luchtkwaliteit.



 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners