Nieuw event LifeCycles brengt wereldtop in architectuur en stadsontwikkeling naar Gent

Maar liefst veertig internationale toppers uit de architectuur-, stedenbouw-, vastgoed- en academische wereld komen van 28 tot en met 30 september samen op LifeCycles in Gent, een nieuw internationaal event dat focust op de toekomst en kwaliteit van onze steden en hun architectuur en gebouwen. Inspelend op evoluties rond technologie, ecologie, gemeenschappen en mobiliteit, wil LifeCycles het debat aanwakkeren rond het ontwerp en de invulling van onze toekomstige leefwereld. Architectura mag in de aanloop naar het event – waarin het uiteraard ook zal gaan over circulair bouwen – enkele tickets weggeven. Onderaan dit artikel, lees je hoe je daar kans op kan maken.

Reinier de Graaf van het iconische architectenbureau OMA, de revolutionaire Carlo Ratti, voormalig stadsplanner van Toronto Jennifer Keesmaat, Arups innovatieleider Jan Wurm, de progressieve Chris Precht en Taro Okabe, directeur van het Parijse kantoor van Pritzker Architecture Prize-winnaar Shigeru Ban: het is slecht een kleine greep uit het indrukwekkende programma van LifeCycles, een event waarvan de eerste editie eigenlijk al twee jaar geleden gepland was, maar corona strooide toen roet in het eten.

“Het zijn stuk voor stuk innovatie-experts die vorm geven aan onze toekomstige wereld, door esthetiek, technologie, techniek, menselijkheid en beleving op een duurzame manier te combineren. En door al die nieuwe ideeën en inzichten te delen, maken ze van LifeCycles een sterk platform voor debat, inspiratie en toekomstgericht denken”, vertelt Reggy Van den Branden, organisator van LifeCycles.


Zes onderwerpen

Het LifeCycles-programma is opgebouwd rond zes onderwerpen: de levenscyclussen van een stad, architectuur, bouw, omgeving, technologie en maatschappij. Reggy Van den Branden: “Elk van die onderwerpen is vandaag heel sterk onderhevig aan verandering en innovatie. Bovendien zijn ze onlosmakelijk met elkaar verweven. Grote trends zoals urbanisatie bepalen niet alleen de functie en invulling van onze steden, maar ook de noden en vorm van onze gebouwen. Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit en duurzaamheid, leven we in een steeds meer geconnecteerde en datagedreven maatschappij, evolueren we naar zogenaamde smart cities en richt de bouwsector zich steeds meer op zo betaalbaar mogelijk modulair, circulair en 3D-geprint bouwen. Al die topics zullen in de drie dagen ruimschoots aan bod komen.”

Experts uit verschillende domeinen zullen zich tijdens hebt event over die die megatrends buigen. Zo komen naast architecten ook gerenommeerde stadsplanners aan bod zoals dus voormalig stadsarchitecte van Toronto Jennifer Keesmaat, maar bijvoorbeeld ook Hélène Chartier van C40 Cities . Ook kunstenaar Arne Quinze zal op het podium verschijnen, net als innovatieleiders Tom Bosschaert en James Ehrlich, die met respectievelijk Orchid City en Regen Villages werken aan de eerste volledig zelfvoorzienende woonwijken.


Kruisbestuiving

“De multidisciplinaire benadering kan enkel versterkend werken”, aldus Reggy Van den Branden. “Met dit event willen we voor de eerste keer de kruisbestuiving zoeken tussen alle betrokken partijen, van architect tot ingenieur, van onderzoeker tot ontwikkelaar, van aannemer tot overheid of investeerder. LifeCycles is volgens ons een must om bij te wonen als je begaan bent met de kwaliteit en toekomst van onze gebouwen en omgeving.”

Naast de vele internationale sprekers strikte LifeCycles ook enkele Belgische toonaangevende namen die iets interessants bij te dragen hebben aan de thema’s, zoals Johan Anrys van 51N4E, Julien De Smedt, Gilles Retsin, Xavier De Kestelier en Philippe Block. De komende weken zal het programma nog verder aangevuld worden met zowel Belgische als buitenlandse sprekers.


Wedstrijdvraag

Geïnteresseerden kunnen terecht op lifecycles.be voor meer info of om een ticket te kopen. Ticketprijzen variëren van 185 euro voor één dag tot 335 euro voor drie dagen voor de eerste reeks inschrijvingen, met aangepaste tarieven voor studenten. De locatie van het evenement blijft nog even geheim, maar belooft volgens de organisatie spectaculair te worden.

Het evenement krijgt de steun van Revive, enkele netwerkorganisaties, toonaangevende merken zoals Delta Light, Polestar en Grohe en enkele mediapartners. Omdat Architectura tot die laatste groep behoort, mogen wij in de aanloop naar het event enkele tickets weggeven, meer bepaald één driedagenticket en twee tickets voor een dag naar keuze. Het driedagenticket geven we weg via dit artikel. Het enige wat je moet doen, is volgende wedstrijdvraag vóór 1 juli beantwoorden via een mailtje naar info@architectura.be: Deze Franse dame won in 2021 de Dezeen Project of the year Award met haar woningblok in Beiroet. Het was ook zowat het enige gebouw dat overeind bleef bij de gigantische explosie in 2020. Over welke spreker gaat het? 

Uit iedereen die ons een juist antwoord bezorgde, loten wij vervolgens een winnaar, die we via mail zullen contacteren. Veel succes!

Deel dit artikel:
Onze partners