Het nieuwe hoofdkantoor van AGC Glass Europe in Louvain-La-Neuve kreeg onlangs de quotering ‘Excellent’ volgens BREEAM, een Britse onderzoeksmethode die peilt naar de duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Onder andere de betonkernactivering van Uponor, het hoogisolerende glas van AGC en de fotovoltaïsche panelen droegen bij tot deze voortreffelijke score.
Op één na beste score
Bouwbedrijf Van Roey heeft lang gewerkt aan het volledig uit glas opgetrokken hoofdkantoor van AGC, ontworpen door Samyn & Partners en BEAI. Maar het titanenwerk heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen: het gebouw kreeg de op één na beste energiescore volgens BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Volgens deze methode van het Britse Building Research Establishment (BRE) worden gebouwen in vijf categorieën onderverdeeld: Pass, Good, Very Good, Excellent en Outstanding.
BREEAM van in het begin betrokken
Om zo’n goede BREEAM-score te behalen, is de controlerende instantie van het begin af aan betrokken geweest bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. André Jacobs, verantwoordelijke voor de afdeling Techniek van Van Roey en tevens directielid, vertelt: “Bijna de helft van de criteria heeft betrekking op de technische installaties van het gebouw. Er wordt bijvoorbeeld gelet op aspecten als energie, comfort, gezondheid en vervuiling. Daarnaast is er ook een sterke focus op de juiste toepassing en opvolging van de gebouwinstallatie.”
Zonnepanelen en duurzaam klimaatsysteem
Het was de bedoeling van AGC Glass Europe om een ‘zero energy building’ te realiseren. Concreet betekent dit dat alle primaire energie die nodig is voor het dagelijkse gebruik, moest komen van zonnepanelen en een duurzaam klimaatsysteem. Voor dat klimaatsysteem deed het bedrijf een beroep op Thermo Actief voor de warmte- en koudeopslag en schakelde het Uponor in voor de betonkernactivering. Ook werd er een warmtepomp in de energiecyclus geïntegreerd. Zero energy is het uiteindelijk niet geworden, maar het energieverbruik is tot een uiterst minimum beperkt.
Innovatieve uitstraling
Naast de energievriendelijkheid was ook de uitstraling van het gebouw van groot belang voor AGC. De glasconstructeur profileert zich als één van de innovatievere spelers op de markt en wilde dat ook via zijn hoofdzetel aan de rest van de wereld tonen. Het concept van het kantoor moest tijdloos zijn en een stimulerende werking hebben op zowel de externe als de interne communicatie van het bedrijf. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de producent op het vlak van materiaalkeuze ging voor 13 000m2 aan AGC-glas.
Inspiratie voor andere bedrijven
Hoofdaannemer Van Roey heeft zichzelf ook door de technieken van het AGC-gebouw laten inspireren. Het bedrijf kocht onlangs een perceel in Rijkevorsel en is er reeds bezig met de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor. Het koos daarbij ook voor de combinatie tussen enerzijds een duurzaam totaalsysteem bestaande uit warme- en koudeopslag, betonkernactivering en een warmtepomp en anderzijds een afwerking uit glas.
Behaalt Van Roey binnenkort misschien nog een betere score dan AGC Glass Europe? André Jacobs relativeert: “Als we ook voor ons eigen bedrijfspand het BREEAM ‘Excellent’ certificaat behalen, dan zou dat natuurlijk ontzettend mooi zijn. We vinden het echter het belangrijkst dat we in onze eigen energiebehoeften kunnen voorzien en willen daarbij ons nieuwe hoofdkantoor gebruiken als voorbeeld voor toekomstige projecten!”