Nieuw hoofdkantoor Van Zon: indrukwekkend future-proof gebouw

Het hoofdkantoor van Horeca Van Zon was sinds 1980 in Hamont-Achel gevestigd. Dankzij de gestage groei de laatste drie decennia werd dit hoofdkantoor hopeloos te klein. Bij gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden, drong een verhuis zich op. Het resultaat? Een indrukwekkend future-proof nieuw gebouw naar een ontwerp van HVC architecten en GDb engineering voor logistiek, opslag (met koeling en diepvries) en kantoren. En dat allemaal met bijzonder veel aandacht voor energie-efficiëntie, getuige daarvan de klimaatplafonds van KREON.

Horeca Van Zon is een horecagroothandel met zo’n 30.000 artikelen op voorraad. Alles wat een horecazaak nodig heeft, biedt Van Zon: van keukentoestellen, over vers vlees, vis en groenten, tot diepvriesproducten. De hoofdzetel is eveneens het distributiecentrum naar andere verkooppunten en naar horecazaken. Met andere woorden: er is hier veel nood aan opslag. Inclusief koeling en diepvries. “Het mag niet verbazen dat onze energiekost een grote hap uit ons budget is in onze werking. Vanaf de start van onze bouwplannen hadden we daarom onmiddellijk één focus: efficiënt omgaan met energie” vertelt Koen Beckers, Technisch Adviseur bij Van Zon. “Daarom namen we al vroeg contact op met Geert de Bruyn, energie efficiëntie expert, die ons ook bij eerdere bouwprojecten had bijgestaan. Samen met hem hebben we de oefening gemaakt en hebben we gekeken naar nieuwe technieken en slimme materiaalkeuzes.”

Eind 2020 vond de verhuis plaats naar het nieuwe hoofdkantoor van 16.000 m² in Lommel, een nieuwbouw dat 2,5 maal groter is dan het vorige gebouw. En dit zonder 1 eurocent meer uit te geven aan de energiefactuur. Geert De bruyn, expert energie-efficiëntie en duurzaam bouwen en hoofd van studiebureau GDb engineering, maakte deel uit van het bouwteam om de nieuwe hoofdzetel van Horeca Van Zon in Lommel vorm te geven. “De uitdaging bij Van Zon was niet mis. De nieuwbouw is 2,5x groter dan het vorige gebouw en de energiefactuur wilden we niet laten stijgen. Het ziet er nu naar uit dat we daarin zullen slagen. Binnen een jaar kunnen we pas echt de balans opmaken maar de eerste energiemetingen wijzen in goede richting.”

Het bouwteam durfde vooral naar nieuwe technieken kijken. Zo werd er geopteerd voor een CO2-koelcentrale en dat in combinatie met geothermie. De bruyn: “Dat is geen standaardtechnologie. Het verschil is dat de bouwheer hier in dit geval voor open staat. In Beerse hadden we ook al een vestiging van Van Zon samen gerealiseerd en daar werd ook al gebruik gemaakt van geothermie, met succes. Hier konden we weer een stapje verder gaan. Nu is ook de koelcentrale van een ander type. Dat was bij de vorige bouw nog te vroeg."

Voor het hele gebouw werd rekening gehouden met een mogelijke groei. Zo ook  met de energievoorzieningen. “De elektrische installaties zijn voorzien voor de mogelijkheid tot uitbreiding. Er werd reserve voorzien in de HS-cabine en de elektrische installaties zodat er zowel bijkomende energieverbruikers als extra laadpalen en zonnepanelen kunnen bijgeplaatst worden”, aldus De bruyn.

 

Koeling en verwarming in één

Om een energie- en CO2-neutraal gebouw te creëren, was de zoektocht naar nieuwe technieken en slimme materiaalkeuzes noodzakelijk. Die zoektocht bracht Van Zon, mede op advies van Geert Debruyn, bij KREON. Koen Beckers, Technisch Adviseur bij Van Zon: “We hebben 2.000 m² kantoorruimte en wilden deze inrichten tot een gezonde, aangename werkplek voor onze medewerkers. Met heel wat open ruimte maar tegelijk ook passend in het totale plaatje. We kozen voor de KREON ceiling solutions omdat we hiermee koeling en verwarming in één hebben. Plus het ziet er ook nog eens goed uit. We hebben even getwijfeld omdat een actief plafond als dit duurder is in aankoopprijs maar als je alles optelt, kom je snel op een aanzienlijk voordeel uit”.

Geert Debruyn, GDb engineering: “Om optimaal gebruik te kunnen maken van restwarmte en geothermie, gaat men – net zoals bij warmtepompen - best op zoek naar afgiftesystemen die koelen op hoge temperatuur en verwarmen op lage temperatuur. Dat zijn bij voorkeur systemen zoals vloeractivering en klimaatplafonds. Hier waren de systemen van KREON een zeer geschikte oplossing. Ze passen perfect in een energie-efficiënt en zelfs energieneutraal gebouw. Ook het comfortniveau dat met deze klimaatplafonds gecreëerd wordt gigantisch belangrijk. Het juiste comfort aanbieden tegen de laagste energiekost.”

 

Symbiose van performantie en design

De klimaatplafonds staan naast hun hoge performantie en het feit dat ze makkelijk te demonteren zijn ook gekend voor hun design, dat dankzij de verschillende kleuren, afmetingen en perforaties volledig gepersonaliseerd kan worden. De combinatie met verlichtingsarmaturen, ventilatie en audio is naadloos en harmonieus. Omwille van de energie-efficiëntie, het comfortniveau met bijdrage aan een gezond binnenklimaat op kantoor én de designmogelijkheden, stijgt de vraag naar klimaatplafonds.

Waarom waren klimaatplafonds hier de ideale oplossing? Geert De bruyn: “Om optimaal gebruik te kunnen maken van restwarmte en geothermie, gaat men – net zoals bij warmtepompen - best op zoek naar afgiftesystemen die koelen op hoge temperatuur en verwarmen op lage temperatuur. Dat zijn bij voorkeur systemen zoals vloeractivering en klimaatplafonds. Er bestaan verschillende types klimaatplafonds. Hier waren de systemen van KREON een zeer geschikte oplossing: ze zijn zeer performant qua afgiftevermogen, ze zijn architecturaal een zeer grote meerwaarde en ze zijn eenvoudig te demonteren. Je kan dus nog aan de techniek die erboven verwerkt is. De combinatie met verlichting, ventilatie, audio… is zeer mooi meegenomen. Tot slot is het comfortniveau dat met deze klimaatplafonds gecreëerd wordt gigantisch belangrijk. We bouwen immers kantoren om mensen gezond te laten werken. Klimaatbeheersing is dan van cruciaal belang. En uiteraard willen we een goede productiviteit van medewerkers nastreven. Het juiste comfort aanbieden tegen de laagste energiekost. We zijn hier tot een win-win situatie gekomen: duurzaam en comfortabel, het ideale recept voor de klant.”

 

Optimale akoestiek

Koen Beckers, Technisch Adviseur bij Van Zon: “De optimale akoestiek is zeker een voordeel. Net zoals het gemak in onderhoud. Dankzij de knappe integraties met technieken en de KREON-verlichting, krijg je een esthetisch knap plafond. Daar zijn we erg tevreden over. We hebben maar over één aspect getwijfeld: de kleur. We vreesden dat zwart te donker zou zijn. KREON stond ons bij in onze keuze en verzekerde ons aan de hand van voorbeelden en hun eigen showroom dat het kon. Zoals je kan zien, hebben we hen gevolgd. En ze hebben gelijk. Het kan. We zijn blij met onze keuze.”

de Bruyn is tevreden over dit resultaat bij Horeca Van Zon. “Het is belangrijk om doelen voorop te stellen en alles doorheen het bouwproces af te toetsen aan deze doelen. Hier was het duidelijk: groter bouwen terwijl de energiefactuur stabiel blijft. Het lijkt erop alsof we in ons opzet zijn geslaagd. Bij alle keuzes die moesten gemaakt worden, was energie een beslissende factor. Het totale plaatje klopt: een supergeïsoleerd gebouw met efficiënte verlichting, maar ook met een verwarming en koeling die compatibel is met de restwarmte op lage temperatuur en de vrije koeling op hoge temperatuur.”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners