Vanaf 1 november is een nieuw model EPB-certificaat van toepassing voor bestaande woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit model bevat de recent goedgekeurde prestatiedoelstellingen van de Brusselse regering en is aangepast om het certificaat leesbaarder en gebruiksvriendelijker te maken, zowel voor burgers als architecten.
Het EPB-certificaat beoordeelt de energieprestatie van een woning en geeft aanbevelingen voor verbeteringen om de energie-efficiëntie te verhogen.
Volgens de aanpassing in de ordonnantie van mei 2013 van het BWLKE (Brussels Wetboek voor Lucht, Klimaat en Energiebeheersing), heeft de Brusselse regering nieuwe energieprestatie-eisen voor alle woningen vastgelegd:
Leefmilieu Brussel heeft het nieuwe EPB-certificaat ontwikkeld om huiseigenaren inzicht te geven in de energieprestaties van hun woning en de stappen die nodig zijn om aan de nieuwe eisen te voldoen. Op pagina 1 staat de huidige prestatie van de woning in relatie tot de doelstellingen, en op pagina 3 worden concrete aanbevelingen voor renovatiewerkzaamheden gegeven.
Daarnaast is het certificaat gebruiksvriendelijker gemaakt, waardoor burgers eenvoudiger informatie kunnen vinden, zoals details over beschikbare financiële ondersteuning voor het voldoen aan de nieuwe verplichtingen.
Het nieuwe certificaat biedt voor architecten praktische informatie voor het ontwerpen van renovatieplannen die aan de nieuwe eisen voldoen. Onder “Aanbevolen renovatiescenario” op pagina 3 staat een overzicht van aanbevolen maatregelen. Verder is in het gedeelte “Gegevens gecodeerd door de certificeerder” technische informatie te vinden over verwarming, warmwatervoorziening (zoals type, jaar, merk, model, en vermogen), evenals details over de oppervlakte en isolatie van muren.
Fabian Baran verklaart: “Bij al deze wijzigingen is rekening gehouden met feedback van een breed scala aan gebruikers, waaronder burgers, huiseigenaren, renovatieadviseurs, aannemers en volkshuisvestingsvertegenwoordigers. Ook de input van EPB-certificeerders is meegenomen.”