Nieuw Overleie in Kortrijk: schoolvoorbeeld van betaalbaar woonproject voor jonge stedelingen (ARCH & TECO)

In tegenstelling tot andere Vlaamse centrumsteden trekt Kortrijk opnieuw méér inwoners aan dan dat er vertrekken. Opvallend daarbij: ruim vier op de tien kopers is er jonger dan dertig. De duurdere woningmarkt in andere centrumsteden is een van de oorzaken voor de vernieuwde belangstelling voor Kortrijk. Net zoals het toenemend aantal heropgewaardeerde én betaalbare stadswijken in Kortrijk. Een schoolvoorbeeld hiervan is de door ARCH & TECO ontworpen wijk Nieuw Overleie: de geplande appartementen zullen er qua prijzen een stuk onder het Vlaams gemiddelde liggen.

De problematiek van stadsvlucht is in Vlaanderen nooit helemaal van de baan geweest. Maar waar het in sommige Vlaamse steden amper of niet verbetert, slaagt Kortrijk er wel in om het tij te keren, zo blijkt uit een marktanalyse van de stad Kortrijk en vastgoedontwikkelaar Immpact. Kortrijk trok vorig jaar zo per 1000 inwoners 1,3 nieuwe inwoners aan. Dat is een minimaal positief migratiesaldo, maar het is ooit anders geweest. Sommige andere centrumsteden doen het ook een pak minder goed: in Gent vertrokken er vorig jaar 9,4 inwoners per 1000 inwoners. In Antwerpen staat de stand op -10,5 en in Leuven -16,1.

 

Stadsvernieuwingsprojecten

Wat nog meer opvalt voor Kortrijk: het zijn vooral meer jongeren die hun weg weer naar de stad vinden. Vier op de tien (41,7%) kopers in Kortrijk behoren vandaag tot de “starters” jonger dan 30 jaar. Ter info: 43,10% is er tussen 31 en 50 jaar, 12,2% tussen 51 en 65 jaar, en 3% is +65. Maar dus, het aantal jongeren dat in Kortrijk koopt, ligt fors hoger dan in 2020: toen was dat drie op de tien (32%).

Wat die jongeren in toenemende mate richting Kortrijk trekt? “De betaalbare vastgoedprijzen spelen zeker een rol”, zo meent Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten. “Maar ook de vele stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen jaren, denk maar aan de herontwikkeling van de Leieboorden, hebben geleid tot een nieuwe stedelijke dynamiek die een aantrekkingskracht heeft op jonge starters.”

 

Nieuw Overleie

Een schoolvoorbeeld van de herwonnen stadsdynamiek die jonge stedelingen aantrekt, ook via de heropwaardering van een aantal stadswijken, is “Nieuw Overleie”, een nieuwbouwproject van 102 appartementen op de oude Eandis site. Het project wordt gelanceerd met een opmerkelijk initiatief: om ervoor te zorgen dat niet alle appartementen meteen door investeerders worden opgekocht, wordt er momenteel gekeken naar het voorbehouden van woningen en/of een voorrangspremie voor -30’ers, die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er zelf gaan wonen.

“Jonge mensen willen weer graag in de stad wonen, o.a. omwille van de bereikbaarheid, hun sociaal leven, cultuur, enz.”, stelt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar voor die doelgroep. Het recept om stadsvlucht tegen te gaan en jongeren aan te trekken, is voor een belangrijk deel dan ook het bouwen van betaalbaar vastgoed.”

Bij Nieuw Overleie in Kortrijk gaat het bovendien om een groene ontwikkeling - bijna energieneutraal én bv. ook met geothermie, zonnepanelen, warmtepompen, enz - in het historisch stadsdeel, wat dit project een surplus geeft. Die energiezuinigheid zal zich trouwens in een lagere woonkost vertalen. En, er komt, bijna pal in de stad, een sublieme binnentuin van 1.500 m² - de oppervlakte van bijna een half voetbalveld - met overdekte fietsenstalling en een ondergrondse parking, inclusief deelwagens en laadpalen.

Bron: Immpact
Deel dit artikel:
Onze partners