Nieuw paviljoen biedt bezoekers Plantentuin Meise zicht op indrukwekkende collectie (NU architectuuratelier & archipelago)

Ontwerpbureaus NU architectuuratelier en archipelago hebben voor de Plantentuin van Meise een bezoekerscentrum ontworpen dat is bedekt met een gewelf van ‘shingles’. De Groene Ark, die educatieve ruimtes en een zaadbank bevat, werd voltooid als onderdeel van de bredere renovatie van de botanische tuin, waar een van 's werelds grootste collecties van bedreigde plantensoorten te vinden is. Het paviljoen bevindt zich in het hart van het 7.600 vierkante meter grote serrecomplex en is ontworpen om een “uitkijkpunt” te bieden van waaruit bezoekers in de kassen kunnen kijken.

Het paviljoen is genesteld in een zee van kassen met klimaatzones van over de hele wereld,” aldus NU architectuuratelier. “Het is de schatkamer van levende planten en zaden die het paviljoen visueel ontsluit voor het publiek.” Het bezoekerspaviljoen is een indrukwekkend multifunctioneel gebouw dat lijkt te zweven, alsof het bewoond wordt, tussen de glazen wanden van de serre, ontworpen als een verhoogd uitkijkpunt over de kassen eromheen.

Hyperbolische paraboloïde

Op de begane grond van de Groene Ark biedt het volledig beglaasde interieur van het paviljoen ruimte voor tentoonstellingen, workshops en recepties met uitzicht op de serres. In het midden is een dubbelhoge ruimte gecreëerd onder het kenmerkende gebogen dak van het paviljoen - een hyperbolische paraboloïde gevormd uit een open houten rasterstructuur. “Het expressieve volume van de koepel geeft vorm en identiteit aan de onschatbare natuurlijke waarde die de uitgebreide collectie van de kast en zaadkamer bevat,” aldus NU Architectuuratelier.

Ruimtelijke ervaring

De hyperbool maakt een bezoek aan de botanische tuin onvergetelijk. Niet door decoratieve overdaad, maar door een sober en indrukwekkend ontwerp en een authentieke ruimtelijke ervaring. De rest van de Groene Ark wordt beschermd door een betonnen dak dat ook dienst doet als terras. Dit biedt bezoekers uitzicht over de bovenste niveaus van de serres en de bomen daarachter.

Shingles-dak

Vanuit het midden van dit betonnen terras komt het gewelfde dak tevoorschijn, dat aan de buitenkant is bekleed met shingles van Kebony hout, gemaakt van resthout van andere projecten van de studio. “Het uitgangspunt was om een natuurlijk materiaal te kiezen dat tijdloos en duurzaam is,” licht NU architectuuratelier toe. “De shingles maken het mogelijk om een driedimensionaal oppervlak te bekleden zonder aan sterkte in te boeten.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners