Het nieuwe provinciehuis in Antwerpen wordt dit jaar in gebruik wordt genomen. Duurzaamheid is het uitgangspunt van deze compacte nieuwbouw van de hand van Xaveer de Geyter (XDGA architecten uit Brussel). Het gebouw voldoet aan alle moderne eisen op het vlak van energie, comfort, veiligheid en toegankelijkheid.
Dit jaar opent het nieuwe provinciehuis in Antwerpen de deuren. Het wordt gekenmerkt door een zwenking in het 58 meter hoge torengebouw en door de driehoekige ramen. Rondom komt een gloednieuw openbaar park. Het gebouw zal ruimte bieden aan de medewerkers van de centrale administratie en de provinciale beleidsorganen. Zo’n 760 mensen in totaal. Het kantoorgedeelte biedt werkplekken voor 660 kantoorwerkers. Verschillende types werkplekken worden gedeeld. Niemand heeft zijn ‘eigen bureau’. Het publieke congrescentrum heeft een capaciteit van 350 personen en zal gebruikt worden voor seminaries, congressen, studiedagen, enzovoort.
Duurzame energie
Deze vernieuwende en duurzame manier van werken trekt zich door in het volledige gebouw. Al van bij het begin was duurzaamheid een speerpunt. Het resultaat is een gecertificeerd passief kantoorgebouw. Verwarmen en koelen gebeurt door boorgat-energieopslag (BEO) en betonkernactivering. De 134 zonnepanelen op het dak zorgen voor zo’n 32 kWp aan elektriciteit.
8.000 vierkante meter vliesgevel
De vliesgevel van 8.000 vierkante meter wordt geïsoleerd met de Kooltherm K15 vliesgevelplaat van Kingspan Insulation. Kingspan Kooltherm K15 vliesgevelplaat is een resol hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, aan één zijde voorzien van gesloten zwart samengesteld aluminium folie en aan de andere zijde een zijde micro geperforeerd blank aluminium folie. Door de hoge isolatiewaarde en waterkerende laag is de Kooltherm K15 Vliesgevelplaat uitstekend toe te passen als isolatie in vliesgevels. Dit product onderscheidt zich door zijn lambda coëfficiënt van slechts 0,020 W/m.K. De platen zijn ook zeer brandveilig: Euroklasse B-s1, d 0.
Toonbeeld van duurzaamheid
Gedeputeerde voor Infrastructuur en Vastgoed Ludwig Caluwé stelt met trots dat de stad met dit nieuwe gebouw “een mooie bijdrage levert aan de Antwerpse skyline” en dat het bovenal een toonbeeld van duurzaamheid is, daar het “momenteel de grootste passiefbouw van Vlaanderen” is.
Mede dankzij het uniek hoog geluidsabsorberend en tegelijk thermisch geleidend BASWA Core systeem van Sonogamma met marmerzandafwerking wordt deze doelstelling behaald. Dit innoverende systeem, dat in het restaurant geplaatst is, liet de architect toe gebruik te maken van betonkernactivering, vermindert de nagalm in het lage energie gebouw en dit zonder afbreuk te doen aan het strakke ontwerp.