Nieuw roevendak voor historische Solvay Bibliotheek in Brussel

In het Leopoldspark, middenin de Europese wijk in Brussel bevindt zich de Solvay Bibliotheek. Dit historische gebouw werd in 1902 gebouwd op initiatief van Ernest Solvay. Achter de op het eerste zicht bescheiden gevel, bevindt zich een indrukwekkende bibliotheek die momenteel dienst doet als evenementenlocatie. Momenteel loopt er een grondige renovatie van de buitengevel en het dak, een project waarbij Deschacht zijn expertise als dakspecialist opnieuw in de schijnwerpers plaatst. Deschacht levert namelijk het onderdak, het hout en het zink voor de goten en het dak aan Van Aelst Projects die in opdracht van Monument de renovatie uitvoert.

Roevensysteem voor authentieke uitstraling

Om het oorspronkelijke uitzicht van het gebouw te waarborgen werd beslist om opnieuw een zinken roevendak te plaatsen. Dit roevensysteem is de voorloper van de staande naad en vind je dus vooral terug bij oudere gebouwen. Het systeem bestaat uit zinken banen met opstaande kanten die worden gescheiden door houten roeflatten. De waterdichte afwerking tussen de dakbanen en roeflatten wordt verkregen middels een zinken roefkap.

Roevendaken worden met klangen op het dakbeschot aangebracht. De klang wordt onder de houten roeflat aangebracht en op de onderconstructie vastgezet. Vervolgens wordt de klang om de opgezette rand van de roefbaan gehaakt.

Het plooien van zink voor dit roevensysteem vergt aanzienlijk wat ervaring en kennis. De perfecte opdracht voor Deschacht dat over 6 zinkcentra beschikt waar plooiwerk op maat wordt verzorgd.

Duurzaam nedzink naturel

Als materiaal werd gekozen voor Nedzink Naturel. Een uitstekende keuze, want door de natuurlijke zinkpatinalaag wordt dit materiaal met de jaren en onder invloed van de weersomstandigheden steeds mooier. Het zorgt voor een natuurlijke, levendige uitstraling en is bovendien zeer duurzaam en onderhoudsvrij. Ideaal voor de renovatie van historische gebouwen.

Complete dakopbouw

Naast het zink leverde Deschacht ook het onderdak en de houten voligeplanken, gordingen, kepers, sarking latten en roeflatten. Voor het onderdak werd gekozen voor Celit 4D harde onderdakplaten. Op de plaatsen waar het dak niet voldoende stijl was is bovendien Korafleece Plus onderdakfolie geplaatst.

Bron: Deschacht
Deel dit artikel:
Onze partners