Na het historische gebouw in 2014 wordt nu het rusthuis van het ziekenhuis Le Valdor in Luik gerenoveerd. Voor de wanden van de kamers en gangen van het nieuwe rusthuis werden maar liefst 40.000 m2 gipsvezelplaten van Fermacell gebruikt. Dormakaba Belgium is de fabrikant van de geïnstalleerde deurtechnieken.
Het ziekenhuis Le Valdor in Luik werd gebouwd aan het eind van de 19de eeuw en is een bekend en opmerkelijk gebouw in het stadslandschap. Voor het een ziekenhuis werd, deed het gebouw dienst als tehuis voor invaliden en bejaarden. Aan het eind van de jaren 1980 werd het gebouw verlaten en verhuisde het ziekenhuis naar een nieuwe locatie. Het gebouw bleef leegstaan tot het begin van de grote restauratiewerkzaamheden in 2005. Met uitzondering van de gevel werd Le Valdor volledig gestript en heropgebouwd om er in 2014 opnieuw een ziekenhuis in te vestigen.
In datzelfde jaar besloten de beheerders van de site om de renovatie op te starten van het aangrenzende rusthuis Les Tournesols. Het gebouw uit de jaren 1960 was toe aan een grondige sanering. "De werkzaamheden startten in 2015 en lopen tot begin 2017", aldus Maxime Warling, technisch-administratief medewerker van Wust, de hoofdaannemer van het project. "Heel het gebouw werd ontmanteld. Alleen de betonstructuur is behouden, waarop het nieuwe rusthuis wordt gebouwd. Het centrale deel is volledig nieuw." Er is ook een tunnel voorzien die het ziekenhuis en het rusthuis rechtstreeks met elkaar verbindt, zodat de bewoners van het rusthuis gemakkelijk toegang hebben tot alle medische zorgen.
Lichte constructie
Voor de wanden van de kamers en gangen van het nieuwe rusthuis werden maar liefst 40.000 m2 Fermacell-gipsvezelplaten gebruikt. De aannemer koos voor de Fermacell-platen omwille van de brandwerende eigenschappen.
"Door de kwaliteit en technische eigenschappen van Fermacell-platen was er weinig materiaal nodig", verduidelijkt Michel Blondeau, Rayon Manager bij Fermacell. “De wandplaten van Fermacell bieden zo een gemakkelijke oplossing en zorgen vooral voor een lichte constructie.”
“De wandplaten van Fermacell leveren ook betere akoestische prestaties dan andere platen en kunnen meubilair dragen zonder dat er bijkomende verstevigingen moeten worden voorzien”, onderstreept Michel Blondeau. "Bij andere materialen moet er een OSB-plaat achter de plaat worden geplaatst om meubilair te kunnen dragen. Bij ons gipsvezelproduct is dat niet nodig. Onze platen kunnen tot 50 kg dragen per 60 cm, met een veiligheidscoëfficiënt van 2."
Bij de installatie van de Fermacell-platen kwamen toch enkele uitdagingen kijken, zoals de nieuwe afmetingen van de platen: 1,20 m breed op 3,10 m hoog, met een dikte van 10 mm. De platen moesten op maat worden gemaakt en zorgvuldig worden geplaatst door de firma Axion Construct. Dat heeft echter niet voor vertragingen gezorgd, evenmin als de gebogen wanden die werden opgericht.
Duurzaam aspect
Los van deze praktische aspecten zijn de gebruikte Fermacell-gipsvezelplaten ecologisch en duurzaam. Ze zijn volledig vervaardigd uit gerecycleerd gips en bij de productie worden geen materialen verspild. "De uitsnijdingen voor raam- en deuropeningen leiden tot afval op de werf, maar Fermacell recupereert deze stukken onmiddellijk om er nieuwe platen van te maken", stelt Maxime Warling op prijs. "Dat is heel praktisch voor onze aannemers."
Deurtechnieken
Verschillende deurtechnieken van dormakaba werden in dit project toegepast: automatische deuren (schuifdeuren, schuifdeuren met paniekbeslag, draaideuraandrijvingen), veiligheidstechniek (deurvergrendelingen en automatische kantgrendels) en deursluittechniek. Hierbij gaat het om cilindersloten, glijarmdeurdrangers voor enkele en dubbele deuren, schaararmdeurdrangers en deurdrangers met vrijloopmechanisme. Dankzij de vrijloopfunctie van de dormakaba TS 99 FL kunnen brand- en rookwerende binnendeuren openen en sluiten zonder enige merkbare vorm van weerstand. Alleen in geval van brand of stroomuitval zal het ingebouwde elektrohydraulisch vastzetmechanisme de deursluiter zijn werk laten doen, zodat de deuren automatisch worden gesloten. Buiten alarmsituaties blijven de deuren vrij beweegbaar en worden ze niet vanzelf door de dranger dicht gedaan.
De bewoners van het rusthuis Les Tournesols namen begin 2017 hun intrek in het gerenoveerde gebouw.