De blauwe en groene deeltjes in zonlicht leveren veel meer zonne-energie als ze worden omgezet in infrarood licht. Een scheikundige van de Universiteit Utrecht heeft ontdekt dat het aanpassen van het licht mogelijk is via het splitsen van de deeltjes.
Met het materiaal lanthanide-ionen kunnen de blauwe en groene deeltjes in twee infrarode deeltjes worden geknipt. Hierdoor levert het ''donkere deel'' van het zonlicht twee keer zoveel stroom.
De meeste gangbare zonnecellen kunnen niet alle kleuren van het zonlicht optimaal gebruiken, waardoor energie verloren gaat. ,,In totaal werkt een zonnecel dan tot een derde efficiënter dan nu'''', denkt onderzoekster Linda Aarts.
ProductieDe nieuwe techniek kan nog niet direct in gebruik worden genomen. De productie van de nieuwe zonnecel wordt onderzocht.
,,Het materiaal bestaat nu uit poeder, maar dat moet worden omgevormd tot doorzichtig materiaal. Op die manier kan het als een extra laagje op bestaande zonnecellen worden aangebracht'''', aldus Aarts.
Het materiaal kan over vijf tot tien jaar voor alle soorten zonnepanelen worden gebruikt, verwacht ze.
bron:
www.bouwenwonen.net / ANP