Nieuwbouw Confederatie Bouw Limburg gaat afwerkingsfase in

Het nieuwe gebouw van de Confederatie Bouw Limburg moet een voorbeeld worden voor de Limburgse bouwsector en als katalysator werken voor de bouweconomie in de provincie. Voor het bouwverlof moet de ruwbouw er staan, in augustus starten de bouwpartners met de technieken en de afwerking.

Het kantoor van de Confederatie Bouw Limburg ligt nu nog aan de ring van Hasselt, maar niet lang meer. De werken aan het nieuwe hoofdkwartier van de organisatie, de Construction Academy, zijn ongeveer halfweg. Het nieuwe gebouw, dat een plaats krijgt in het wetenschapspark Diepenbeek, wordt cruciaal voor de Limburgse bouwnijverheid. “Op die plek tracht de Confederatie Bouw om de kloof tussen overheid, wetenschappelijke onderzoekscentra en de praktijk te verkleinen”, zegt Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg.

 

Energie-actief

Met de Construction Academy wil de Confederatie Bouw demonstreren wat de mogelijkheden zijn van de Limburgse bouwsector. Hernieuwbare technieken staan er centraal. Die maken van het gebouw een voorbeeld van duurzaamheid. Gert Jansen, director engineering and development bij NV Mathieu Gijbels: “Om te verwarmen en koelen plaatsen we een geothermische warmtepomp in combinatie met een BEO-veld. En op de luifel wekken fotovoltaïsche panelen elektriciteit op voor het gebouw. Mede dankzij de goede isolatie krijgen we zo een energie-actief gebouw: de lage energieconsumptie maakt dat we geen fossiele brandstoffen moeten gebruiken en dat we meer energie produceren dan we verbruiken, zelfs als je de energie van onder andere de pc’s meerekent.”

 

Alle bouwdisciplines vertegenwoordigd

De luifel met zonnepanelen is de blikvanger van het nieuwe gebouw. Die dient niet alleen voor energie-opwekking. Frank Tack, partner bij HVC Architecten: “De luifel is heel prominent aanwezig, allereerst omdat we een staalaccent in het gebouw wilden. Alle bouwdisciplines moeten aan bod komen in het ontwerp, een groot deel van de Limburgse bouwsector werkt immers mee aan het gebouw. Daarnaast werpt de luifel ook een schaduw op het compacte volume, zodat het minder opwarmt.”

 

BIM

Het project in Diepenbeek wordt volledig via BIM gebouwd. Daardoor vind je op de site van Gijbels enkele mooie visualisaties, zoals VR-filmpjes en een 360°-beleving. “Voor ons is dat niet nieuw”, zegt Gert Jansen, “maar veel projectpartners moeten toch nog vertrouwd raken met die nieuwe werkmethode. En dat vergt extra coördinatie.” Via een camera kan je ook live volgen hoe ver het bouwproces exact staat.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners