dormakaba specialiseert zich al vele jaren in toegangsoplossingen. In het ruime gamma vind je een interessant aanbod aan innovaties. Sinds kort staat ook de nieuwste KTV Atrium Flex carrouseldeur op de markt. Een half- of volautomatisch draaideursysteem of carrouseldeur met compacte aandrijving in het glazen plafond. De slanke, minimalistische designkenmerken zie je ook duidelijk in de Argus sensorsluizen waarin subtiel een heleboel slimme technologie zit verstopt.
dormakaba lanceert de splinternieuwe KTV Atrium Flex carrouseldeur. Dat is de eerste draaideur met glazen dak die wordt aangedreven door directe elektromagnetische aandrijftechnologie, de dormakaba Flex Direct Drive. “De contactloze elektromagnetische krachtoverbrenging voorkomt slijtage aanzienlijk, bewezen uit een duurtest van maar liefst 2 miljoen draaicycli”, vertelt Antony Vandeplas van dormakaba. “Daarnaast elimineert de plafondaandrijving de noodzaak om een aandrijving te installeren in de vloer. Er moet dus geen put in de vloer voorzien worden voor de installatie. De carrouseldeur kan dus ook op een verdieping of boven een kelder waar je weinig ruimte hebt om de aandrijving te plaatsen geïnstalleerd worden.”
Volledig winddicht
De uiterst slanke en stille Flex Direct Drive versterkt het transparante, slanke en minimalistische glazen design van de Atrium Flex. De in de aandrijving geïntegreerde led-lichtring zorgt voor een constante en gelijkmatige verlichting van de carrouseldeur. En naast het strakke design biedt de Atrium Flex ook een duurzame toegangsoplossing. “Carrouseldeuren bieden meer weerstand tegen tocht, koude- en warmteverlies. Door de positie van de draaiende wanden t.o.v. de zijwanden van de carrouseldeur is er geen directe opening tussen het interieur en de buitenomgeving. Dat is in tijden van hoge energiekosten een grote meerwaarde en verlaagt de terugverdientijd van de investering”, zegt Antony.
Slimme sensorsluizen
De carrouseldeuren van dormakaba zorgen voor een vlotte toegang tot het gebouw en worden soms gecombineerd met sensorsluizen, die die het verder betreden van het gebouw alleen mogelijk maken voor diegene met de juiste badge, dus na autorisatie. De nieuwe Argus sensorsluizen combineren de mogelijkheden van een modern toegangssysteem voor bewaakte inkomzones in drie modellen: 40, 60 en 80. Deze modellen bieden een breed scala aan functies en zijn voorzien van geavanceerde sensoren, zowel in de basisversies als de verfijnde designsluizen.
De slimme sensoren werken in beide richtingen en controleren onder meer op passage met trolleys en op ‘tailgating’. Dat wil zeggen wanneer mensen gelijktijdig met twee door de sluis proberen te wandelen. Daarnaast kunnen de sensorsluizen met een vluchtwegsysteem uitgevoerd worden, waardoor je in panieksituaties altijd van binnen naar buiten kan vluchten. “Al deze technieken zitten netjes ingewerkt in de profielen en het glaswerk. Daardoor moeten we geen extra zuil plaatsen, want dat zou afbreuk doen aan het design”, vertelt Antony.
Kleine, maar strenge variant
De Argus sensorsluis kent sinds kort ook een nieuwe variant, de Argus V60. Een heel compacte versie, maar met zeer strenge beveiligingsmogelijkheden. “Deze versie is uitermate geschikt voor locaties met een smalle doorgang of plaatsen met beperkte ruimte rondom de sluizen”, zegt Antony. “Bij beide systemen kunnen de sensorwanden breder uit elkaar geplaatst worden en de openingsbreedte van de deurvleugels aangepast worden aan de bezoeker, zodat de toegang voor rolstoelgebruikers of levering van goederen geen problemen vormt.”
Prestigeprojecten
dormakaba bevestigt zijn pioniersrol in de ontwikkeling van toegangsoplossingen. “De Argus sensorsluis staat nu twee à drie jaar op de markt en is nog steeds een moderne innovatie”, vertelt Antony. Een bewijs daarvan is de installatie van dormakaba-producten in het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel. “We zetten voortdurend nog stappen in onze techniciteit en mogelijkheden. Dat is een evolutie die niet zal stoppen.”