Nieuwe BIM-opleidingen MACADEMY specifiek op aannemers gericht

Een klein jaar nadat MACOBO-STABO het gloednieuwe opleidingscentrum MACADEMY lanceerde, blijken de opleidingen razend populair te zijn. Daarom gaat MACADEMY vanaf 2020 nog een stapje verder. Met de opleiding ’BIM Professional bij de aannemer’ wil het trainingsinstituut het bimmen nog meer dagelijkse realiteit maken bij de aannemers.

In januari 2019 ging MACADEMY van start meteen opleidingsprogramma gericht op drie pijlers. Bouwprofessionals kunnen bij  het trainingsinstituut terecht voor opleidingen tot Veiligheidscoördinator (niveau A en B), EPB-verslaggever en BIM Professional. Met de vernieuwde BIM-opleidingen richt MACADEMY zich specifiek op de aannemers.

 

Ook voor kleinere projecten

Benjamin Maes is al zo’n drie jaar BIM Coördinator bij MACOBO-STABO en is tevens lesgever van de BIM-opleidingen bij MACADEMY. Maes merkt dat er nood is aan verhoogde kennis over BIM bij aannemers. “Grote hoofdaannemers hebben doorgaans wel enkele BIM-experts in huis, maar bij kleinere onderaannemers stoten we soms op problemen. Regelmatig merken we dat ze bij uitvoering teruggrijpen naar 2D-plannen en dat het BIM-model aan de kant wordt gezet. Dat is niet uit onwil: doorgaans werkt men het liefste op de manier die men gewend is. Veranderingen liggen moeilijk. Nog al te vaak wordt er gedacht dat BIM niet interessant is in kleine projecten. Wij zijn een andere mening toegedaan, en dat bewijzen we in deze opleidingen.”

Met de nieuwe opleidingen wil  MACADEMY de aannemers verheldering bezorgen over de belangrijkste BIM-concepten. Maes: “We willen aannemers duidelijk maken wat kan en niet kan, hoe ze data uit een model kunnen halen en welke toegevoegde waarde BIM kan betekenen voor hun processen.” De aannemers leren ook meer over basisbegrippen zoals IFC, BCF, clash controle en modelgebaseerd plannen.

 

Eigen modellen als lesmateriaal

MACADEMY garandeert een laagdrempelig, to-the-point en praktijkgericht opleidingsprogramma, dat vijf dagen in beslag neemt. “De cursisten mogen hun eigen modellen meebrengen. Die zullen we als lesmateriaal gebruiken. We hebben het ook over het inplannen van mensen, materialen en middelen aan de hand van een 3D-model. De impact op hun dagdagelijkse werk wordt in de verf gezet.” Anders dan in andere BIM-cursussen focust de opleiding zich niet op één specifieke software. “We promoten een open-BIM werkmethodiek,” aldus Maes.

 

Logische stap

Maes hoopt dat de opleiding aannemers ertoe kan aanzetten om mee op de kar te springen. “De transitie naar een 3D-ontwerpomgeving is een logische stap in het bouwproces. Mogelijk heeft de evolutie nog wat tijd nodig, maar ze is alleszins niet meer weg te denken. Na de opleiding zullen de cursisten een bepalende schakel worden in het BIM proces. Zo weten ze welke stappen ze dienen te nemen als ze BIM modellen aangeleverd krijgen en hoe ze hiermee hun eigen proces kunnen verder zetten.”

Deel dit artikel:
Onze partners