Nieuwe brandveiligheidsnormen voor houten gevelbekleding

Sinds 20 augustus 2024 zijn de regelgevingen aangaande de brandreactieklasse van houten gevelbekleding aangepast. Dit artikel van LDCwood verduidelijkt de nieuwe voorschriften en biedt inzicht in de noodzakelijke aanpassingen voor projecten.

De classificatie van brandreactie voor houten gevelbekleding is afhankelijk van de hoogte van het gebouw en het gebruikerstype. Voor gebouwen hoger dan 10 meter blijven de bestaande voorschriften gelden; zij dienen te voldoen aan brandreactieklasse B-s3,d1 voor structuren onder de 25 meter, of een grootschalige brandtest voor hogere structuren te ondergaan.

Voor lagere gebouwen, met uitzondering van eengezinswoningen en industriegebouwen, zijn er nieuwe regels vastgesteld. Gebouwen met slapende zelfredzame gebruikers, zoals hotels en appartementsgebouwen, en wakende gebruikers, zoals kantoorgebouwen en winkels, moeten nu voldoen aan brandreactieklasse D-s3,d1.

Onderscheid tussen behandeld en onbehandeld hout

Een belangrijke wijziging is de aanpassing in het gebruik van de CWFT-tabel (Certified without further testing), die voorheen toestond dat bepaalde houtsoorten en -profielen zonder verdere tests als gevelbekleding werden gebruikt. Deze tabel is nu alleen nog maar van toepassing op onbehandelde houtproducten. Onbehandeld hout heeft geen chemische of thermische behandeling ondergaan en is niet oppervlakkig behandeld met olie, verf, of vernis. Behandeld hout, daarentegen, heeft wel een dergelijke behandeling ondergaan.

Voordelen van ThermoWood® van LDCwood®

ThermoWood®, dat als 'behandeld' hout wordt beschouwd, zou nu moeten getest worden om aan de nieuwe brandveiligheidsnormen te voldoen. Echter, LDCwood® ThermoWood® biedt oplossingen die aan de brandreactieklasse D-s3,d1 voldoen zonder de noodzaak voor brandvertragende behandeling of verdere tests. Beschikbare houtsoorten zijn onder andere ThermoWood® vuren, grenen, fraké, es, Red Oak, en Radiata Pine.

Installatievoorschriften

Voor de installatie van LDCwood® ThermoWood® gevelbekleding zijn specifieke voorwaarden vastgesteld, waaronder onder andere gesloten gevelbekleding met T&G of overlapping, en een geventileerde luchtspouw met een minimale dikte van 38 mm. Eventuele afwijkingen van de genoemde houtsoorten en voorwaarden vereisen aanvullende tests.

Bron: LDCwood
Deel dit artikel:
Onze partners