Nieuwe campagne ontkracht vooroordelen over PVC

Esthetische kwaliteiten, samenstelling, recycling, isolatie, duurzaamheid: de unieke kwaliteiten van PVC maken tot een ecologisch levensvatbaar materiaal dat in de loop der tijd heeft bewezen dat het een beperkte invloed heeft op het milieu. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne rond PVC, #JeSuisArchiPVC.

PVC lelijk? Allesbehalve!

De tijd van solide, monochrome PVC uit de jaren zestig ligt al lang achter ons. Producten gemaakt uit polyvinylchloride kunnen zich nu aanpassen aan elk type geometrie, grootte en stijl. Gefineerd, gelakt, gestempeld, in reliëf of in de massa gekleurd... Er bestaan vandaag verschillende technieken om aan alle esthetische eisen te voldoen, van de meest sobere tot de meest originele. PVC heeft kleur durven gebruiken en is nu verkrijgbaar in een oneindig aantal soepele of stijve, matte, ondoorzichtige of doorschijnende versies...

Maar dat is nog niet alles: PVC biedt ook een brede waaier aan afwerkingen, waardoor het er bijna identiek uitziet als andere materialen. Een tuinhuisje met een grenen afwerking, een gekleurde wandbekleding of met een keramieken look,... PVC biedt ook een veelheid aan keuzemogelijkheden voor de vormen van raamkozijnen, gaande van het trapeziumvormige of driehoekige raam tot de erker.

Als creatief materiaal kan PVC voldoen aan alle architecturale stijlen, met producten die kunnen worden aangepast aan vormelijke eisen, het uitzicht van het oppervlak, de kleur en de afwerkingsgraad.

 

PVC een vervuilende stof? Allesbehalve!

PVC wordt gemaakt uit slechts twee grondstoffen, waarvan 57% afkomstig is uit zeezout en 43% uit een aardoliederivaat, ethyleen. Het is dan ook de kunsthars die de minste olie verbruikt bij de productie, maar ook de enige die voor meer dan 50% uit minerale grondstoffen bestaat.

Dankzij de isolerende eigenschappen van PVC-ramen en -deuren hoeft u uw huis minder te verwarmen, waardoor de CO²-uitstoot beter onder controle blijft. Indirect zorgt PVC zo voor een gezonder leefmilieu.

PVC-componenten evolueren vandaag de dag mee met de steeds groenere ambities. Zo worden bindmiddelen op basis van vlas geleidelijk aan vervangen door niet-hernieuwbare grondstoffen, om zo de CO²-voetafdruk van het materiaal verder te verkleinen. Nu kan ethyleen ook worden gewonnen uit biomassa, ter vervanging van destillatie van aardolie.

Bovendien is PVC een bijzonder goede recycleerbaar materiaal, omdat het onbeperkt kan worden vermalen en gerecycleerd zonder zijn essentiële eigenschappen te verliezen. Zo kan het schrijnwerk opnieuw worden geïntegreerd in het hart van nieuwe profielen, in een oneindige lus, zonder ten koste te gaan van de efficiëntie. Bovendien kunnen vloerbekledingen en leidingen opnieuw worden verwerkt met gerecycleerde grondstoffen, wat resulteert in een lagere CO²-voetafdruk en een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik.

PVC is dan ook in vele opzichten geen kunststof zoals alle andere. Zijn hoge recyclage- en duurzaamheidseigenschappen maken het tot een uniek materiaal en een toonaangevend product in de bouwsector, met een beperkte impact op het milieu.

#JeSuisArchiPVC is een campagne georganiseerd door het Franse Syndicat National de l’Extrusion Plastique.

Bron: VinylPlus
Deel dit artikel:
Onze partners