Het ontwerp van evr-architecten en Baukunst voor de campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid in Gent is klaar. Liefst 2.500 studenten uit de domeinen Onderwijs en Mens & Samenleving zullen les volgen in twee moderne campusgebouwen. In een derde gebouw komen 240 studentenkamers, een jeugdhuis en buurtgerichte commerciële functies. Er komt ook een buurtpark. Als alles goed gaat, start de bouw in 2025, de opening is ten vroegste voor september 2028.
In het ontwerp is gekozen voor drie losstaande volumes. De twee campusgebouwen, één met elf bouwlagen en één met vier, zijn verbonden met een passerelle. In de bovenste verdiepingen van het hoogste gebouw komen administratieve ruimtes, in de lagere verdiepingen en in het tweede gebouw leslokalen, coworkingruimtes en lunchplekken. In het lagere gebouw komt ook een auditorium. Op de campus zullen 2.500 studenten les volgen, vooral van de lerarenopleidingen en de opleidingen uit het domein Mens en Samenleving.
"In ons ontwerp beschouwen we buitenruimtes als ontmoetingsplekken voor studenten, medewerkers én buurtbewoners. We betrekken de buurt bij de invulling van de commerciële functies, en we zorgen dat de inwonende wooncoach ook na de lesuren aanspreekbaar is."
In het derde, losstaande gebouw met zes bouwlagen komen 240 studentenkamers. Die staan los van Arteveldehogeschool en staan open voor alle studenten in Gent. De kamers komen rondom een groen atrium met gemeenschappelijke leefruimtes en keukens. Op de gelijkvloerse verdieping komen buurtgerichte commerciële voorzieningen en een jeugdhuis. Aangrenzend komt er een buurtpark als ontmoetingsplek.
"Met deze campus willen we enkele opleidingen groeperen. Tegelijk willen we bijdragen tot de ontwikkeling van de buurt. Onze studenten en medewerkers zullen ongetwijfeld een stimulans zijn voor de omgeving. En omgekeerd zullen verschillende delen van de campus toegankelijk zijn voor buurtbewoners."
Duurzame passiefbouw
De campus wordt autoluw. Auto’s worden naar de nieuwe, ondergrondse parking geleid onder het campusgebouw. Daar komen ook fietsparkeerplaatsen. Voor fietsers en wandelaars komt er een centrale fiets- en wandelas door de campus. Het bouwproject is een duurzame passiefbouw, met gerecycleerd staal en duurzame alternatieven voor cement. De elektriciteit komt van zonnepanelen en de toiletten worden gespoeld met regenwater en gezuiverd grijswater.
Bouwteam
Het project is het resultaat van een samenwerking tussen stadsontwikkelingsbedrijf Sogent en Arteveldehogeschool. Het winnende ontwerp is van de hand van projectontwikkelaar Triple Living NV, die een team samenstelde met evr-architecten, Baukunst, Jan De Nul Group, Max Dudler, Aardlab, Sweco, Vogt Paysage+Urbanisme en Leon Reniers. Triple Living NV zal in 2024 de nodige vergunningen aanvragen om in 2025, als alles goed gaat, te starten met de bouw. De ingebruikname is ten vroegste voor september 2028.