Vorige maand werd in Brugge het gloednieuwe, state-of-the-art depotgebouw, de Erfgoedfabriek, geopend. Het nieuwe erfgoeddepot werd ontworpen door architectenbureau Claeys-Haelvoet en biedt een langverwacht antwoord op de historische nood aan een gecentraliseerde depotruimte voor Musea Brugge, de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Raakvlak, het Brugse Kostuumatelier en regionale collecties uit Brugge en Ommeland. Dankzij de Erfgoedfabriek kunnen de groeiende collecties in optimale omstandigheden bewaard worden voor de volgende generaties.
Musea Brugge beheert een collectie van meer dan 75.000 collectieobjecten, waarvan een kleine 10% permanent tentoongesteld wordt. Een goed depotbeheer is dus essentieel voor de werking van de musea. Vóór de Erfgoedfabriek waren de depots verspreid over verschillende historische gebouwen. Ook de archeologische collectie van Raakvlak was gehuisvest in een historisch pand. Die gebouwen waren wel aangepast aan de bewaarnoden, maar waren moeilijk toegankelijk, sterk gecompartimenteerd en onmogelijk om te klimatiseren. Bovendien groeien de museale en archeologische collecties nog elk jaar aan. De nood aan een nieuw, ruim erfgoeddepot met een optimale inrichting en klimatisatie, en faciliteiten als een behandel- en quarantaineruimte was dus hoog. Stad Brugge en Musea Brugge vonden met de Erfgoedfabriek een gebundeld antwoord op de bewaarnoden van de verschillende collecties uit de regio.
Optimale bewaarplek
Het oude fabrieksgebouw kreeg een totale make-over. Het gebouw werd specifiek omgebouwd en ingericht om erfgoed te onderzoeken en bewaren voor de volgende generaties, in de best mogelijke omstandigheden.
Van bij de aankoop stond het vast dat het oude fabrieksgebouw moest worden omgetoverd tot een optimale bewaarplek voor uiteenlopende collecties, van wandtapijten, keramiek en theekopjes tot Merovingische zwaarden en historische koetsen. De dienst Facilitair Beheer (Stad Brugge) had de leiding over dit ambitieus bouwproject en nam voor het ontwerp het architectenbureau Claeys-Haelvoet onder de arm. Zij ontwierpen in 2019 een gebouw waarin functionaliteit, hedendaagse conservatie én duurzaamheid voorop stonden.
Niet alleen het gebouw, maar ook de inrichting is volledig gericht op een optimale bewaring. De Erfgoedfabriek wordt de permanente bewaarplek van vele duizenden collectieobjecten van uiteenlopende materialen, vormen en afmetingen. Dat vraagt een unieke depotinrichting. Hiervoor ging Musea Brugge in zee met de firma Bruynzeel Storage Systems, die ook de inrichting van de depotruimtes in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK zal verzorgen.
Zevenmijlsstappen in collectiebeheer
Met de nieuwe depots en werkruimtes in de Erfgoedfabriek zet Musea Brugge niet één stap, maar gaat ze met zevenmijlsstappen vooruit qua collectiebeheer en preventieve conservatie. De werking die de Erfgoedfabriek mogelijk maakt, katapulteert het behoud en beheer van de collecties naar een internationaal niveau.
De nieuwe Erfgoedfabriek komt namelijk niet alleen veel meer tegemoet aan de noden van de collectieobjecten, het gebouw maakt de toegankelijkheid van de collecties gemakkelijker. Dat bevordert onderzoek door interne en externe wetenschappers en leidt tot meer kennis van de geschiedenis van de stad en regio. Onderzoek en bewaring worden zo eindelijk naar een next level gebracht en de roerende, onroerende en immateriële geschiedenis van Brugge wordt gewaarborgd voor de volgende generaties.