Nieuwe seniorenresidentie siert Vilvoordse skyline

Net zoals de rest van Vlaanderen wordt ook Vilvoorde geconfronteerd met de toenemende vergrijzing van haar bevolking. Omdat de stad bovendien kampte met een nijpend tekort aan aangepaste seniorenhuisvesting, was een project als Riverpark meer dan welkom. De stijlvolle residentie herbergt 74 eigentijdse assistentiewoningen en creëert met haar wervelende architectuur een logische connectie tussen het nabijgelegen centrum en de vernieuwde Watersite.

Vilvoorde is een stad in volle transformatie. De voormalige industriële zone tussen de Zenne en de Willebroekse Vaart – de zogeheten Watersite – ondergaat deze dagen immers een ingrijpende metamorfose. De verloederde brownfields langs het kanaal maken geleidelijk aan plaats voor een mix van wonen, werken en recreatie. Op de plaats van de vroegere gasfabriek, tussen de statige Onze-Lieve-Vrouwekerk en de iconische witte verkeersbrug over het kanaal, verrees onlangs een nieuwe seniorenresidentie. Deze kreeg de toepasselijke naam ‘Riverpark’: een elegant complex vlak bij het Vilvoorde stadscentrum, omgeven door groen en water.

 

Geslaagde integratie

Riverpark bestaat uit twee quasi losstaande volumes die enkel op het gelijkvloers met elkaar verbonden zijn. Het complex werd ontworpen door Lens°Ass Architecten, dat de stad en bouwheer Senior Invest wist te overtuigen via een architectuurwedstrijd. “De nieuwe residentie creëert een intrigerende link tussen diverse omgevingselementen. De kerk, de nabijgelegen verkeersbrug en de achterliggende Watersite fungeerden als voornaamste referenties”, vertelt Jan Vlaminck, directeur Seniories bij Senior Invest. “De specifieke ligging – op een driehoekig perceel tussen de Vuurkruisenlaan en de Tuchthuisstraat – is een cruciale troef en had dan ook een belangrijke impact op het ontwerp. De architecten integreerden rondingen in de kop van de gebouwen om de aanblik van het geheel minder scherp te maken. Het visuele spel tussen de zandkleurige gevelsteen en de zwarte balustrades op de terrassen springt sterk in het oog. De daken hellen vanaf de lager gelegen kerk naar de hoger gelegen brug en bestrijken op die manier verschillende niveaus, zodat er in landschappelijk opzicht sprake is van een logische transitie. De integratie in de omgeving lijkt me zeer geslaagd!”

 

“De nieuwe residentie creëert een intrigerende link tussen diverse omgevingselementen, met de kerk, de nabijgelegen verkeersbrug en de achterliggende Watersite als voornaamste referenties”

 

All-inconcept

Comfortabel en veilig wonen is het uitgangspunt in residentie Riverpark. Het complex omvat niet alleen 74 assistentiewoningen, maar ook een commerciële ruimte op het gelijkvloers, een kinezaal, een kapperslokaal en een gemeenschappelijke ruimte die als restaurant of als activiteitenlounge kan fungeren. Deze laatste mondt bovendien uit in een zonovergoten binnentuin met zicht op het park van de Watersite en de meanderende Zenne, die achter het gebouw door loopt. “Alles is aanwezig om de bewoners een aangenaam bestaan te garanderen”, benadrukt Jan Vlaminck. “We bieden hen een all-inconcept met allerhande faciliteiten en nuttige dienstverlening. De flats zijn afgewerkt met duurzame, kwalitatieve materialen en aangepast aan de huidige en toekomstige noden van een nieuwe generatie 65-plussers. Verpleegoproepen, de boodschappendienst en de parlofonie verlopen in Riverpark via één gebouwbeheersysteem met gebruiksvriendelijke units. De reacties van de bewoners en hun bezoekers zijn alvast zeer positief.”

 

Zeker geen standaardgebouw

De realisatie van Riverpark nam iets meer dan twee jaar in beslag. De werken gingen in oktober 2015 van start en werden eind vorig afgerond. “We zijn allereerst gestart met een bodemsanering omdat de grond verontreinigd was door de activiteiten van de voormalige gasfabriek”, vertelt Dries Dejaegher van BESIX, dat de ruwbouw wind- en waterdicht afleverde en de omgevingswerken uitvoerde. “Het complex is gefundeerd op 314 palen van 50 en 80 ton. De ruwbouw bestaat grotendeels uit ter plaatse gestort beton, aangevuld met silicaatwanden, 7.400 m² klassieke breedplaatvloeren en terrassen in architectonisch prefabbeton. Voorts was er 400 ton wapeningsijzer en 40 ton profielstaal nodig. Riverpark was zeker geen alledaags project. Zo hebben we tijdens de uitvoering nog enkele ontwerpmatige optimalisaties moeten doorvoeren. Ook het gebouw zelf is zeker niet ‘standaard’. Een complex met zo’n lang hellend dak en rondingen in de kopgevels is hoe dan ook bijzonder.”

Deel dit artikel:
Onze partners