Nieuwe verlichting voor de indoor tennisbaan van La Closière

Tennisclub La Closière in Gembloux is een familieclub. Ze telt 250 leden en in de tennisschool volgen niet minder dan 100 jongeren tennisles. De nieuwe ledsportverlichting vermindert het energieverbruik met 77%, is flexibeler en garandeert optimale speelomstandigheden.

Hoewel de leden en het bestuur van de club heel tevreden waren over de verlichting in de indoor tennishal, was die aan het verouderen. De hal werd verlicht met 6 HID-spots van 2.000 watt die hun beste tijd hadden gehad. Omdat de prijs van de lampen flink gestegen was, had de club ook de middelen niet meer om een voorraad aan te leggen. Daarom wilden ze hun HID-schijnwerpers vervangen door ledprojectoren.

De indoorbaan wordt het hele jaar door verlicht, minimaal 4 en maximaal 13 uur per dag. La Closière was omwille van 2 belangrijke redenen op zoek naar ledverlichting. De club wilde:

  • Haar energieverbruik verminderen
  • De verlichting flexibeler kunnen beheren door ze onmiddellijk te kunnen doen branden en doven.

Daarom stelde Schréder de OMNISTAR ledarmatuur voor indirecte verlichting voor. Die biedt de club veel voordelen.

Geen energie verspillen met directe inschakeling

La Closière wordt gerund door vrijwilligers en vertrouwt haar leden dat ze daaraan mee helpen. Zo is het de verantwoordelijkheid van de laatste spelers van de avond om de verlichting in de hal uit te doen. Als die niet opdagen, blijft de baan de hele nacht verlicht. De directe in- en uitschakeling van de ledverlichting is dus een echte meerwaarde. Omdat de verlichting niet meer hoeft op te warmen, kunnen alle spelers de verlichting na hun spel uitschakelen zonder de volgende spelers te benadelen. Want die hoeven geen 20 minuten meer te wachten voor ze kunnen spelen. Ook wanneer de stroom uitvalt, is dat een enorm voordeel.

Indirecte verlichting: optimaal speelcomfort met een energiebesparing van 77%

Omdat de club lid is van de Association Francophone de Tennis, moest de nieuwe ledverlichting voldoen aan de normen van de federatie. De OMNISTAR-projector speelt op elk punt in: een gemiddeld verlichtingsniveau van 300 lux en een uniformiteit van 70% op alle 13 punten van het schema van de federatie.

Het is wel zo dat indirecte verlichting de hoeveelheid licht die een armatuur afgeeft iets vermindert. Maar die oplossing heeft het voordeel dat ze een perfecte uniformiteit biedt, de spelers niet verblindt en een optimaal speelcomfort garandeert.

Met een vermogen van 400W is de OMNISTAR-armatuur een energiezuinige oplossing. Door de oude verlichting te vervangen door deze krachtige ledarmaturen kan de club haar energieverbruik met 77% verminderen.

Een ander voordeel van de nieuwe ledverlichting: de armaturen geven weinig warmte af. De oude verlichting gaf ook minder licht omdat ze vol kleefde met insecten die door de hitte verbrand waren. Op de nieuwe ledverlichting kleven veel minder dode insecten. Iets waar men niet altijd bij stilstaat, maar wat wel een verschil maakt. 

De modulaire OMNISTAR-armatuur met zijn verschillende montageopties en hellingshoeken is de perfecte sportverlichtingsoplossing die in en op elke bestaande structuur past. De club hoefde dus niet in nieuwe beugels te investeren, maar kon de armaturen rechtstreeks op de bestaande structuur laten plaatsen. Zo vermeed ze extra kosten.

Team on site om aan alle eisen te voldoen

Zoals bij veel sportclubs had het clubbestuur geen plattegrond van de tennisbanen of nauwkeurige informatie over de bestaande installatie. Daarom bracht het team van Schréder een bezoek aan de club en deed het de eerste metingen: de configuratie van de baan, de bestaande lichtniveaus, de positionering van de armaturen en de weerkaatsing van het licht op het dekzeil. Op basis daarvan stelde het ontwerpbureau het technisch dossier samen met daarin de berekeningen en simulaties die nodig waren om de lichtniveaus en uniformiteit te bereiken die de club vroeg.

Bernard Dethy, de technisch verantwoordelijke van de club, legt uit: "De tennisleraren en leden van de sportieve staf waren heel tevreden over de oude verlichting. Onze grootste uitdaging was hen te overtuigen dat de nieuwe ledverlichting optimale speelomstandigheden garandeert. We appreciëren vooral de toewijding van het team van Schréder BE om onze 6 oude armaturen te vervangen. Dankzij de verschillende heel constructieve gesprekken vonden ze de oplossing die aan al onze behoeften en beperkingen voldoet. Alle leden zijn enthousiast over de nieuwe verlichtingsinstallatie. Ze geeft hen dezelfde lichtkwaliteit, met daarbovenop de flexibiliteit om de verlichting onmiddellijk aan en uit te zetten en zo te helpen om de energiefactuur van hun club drastisch te verlagen."

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners