Nieuwe woonwijk LOOF in Kortrijk wordt eerbetoon aan Vlaamse architectuur met knipoog naar Californische Case Study Houses (West 8 & Office KGDVS)

Eind 2020 ging in Kortrijk het voormalige ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid tegen de vlakte om plaats te maken voor LOOF: een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van de voorbije jaren in de West-Vlaamse stad. Nu, vier jaar later, schakelt projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute een versnelling hoger met de eerste spadesteek voor de residenties Park Nolf en Gloriëtte. Die zullen in 2027 aan 98 gezinnen een nieuwe thuis geven in een groene oase. Het masterplan van het grootschalige project werd ontworpen door het Nederlandse bureau West 8. De gebouwen zijn van de hand van architectenbureau Office KGDVS.

LOOF bestaat uit zes delen, die gefaseerd zullen gebouwd worden. Eind augustus is de aannemer gestart met de bouw van cohousingsproject NEST. Nu zijn de graafwerken gestart voor de residenties Park Nolf en Gloriëtte, die samen 98 appartementen tellen. Park Nolf omvat royale, luxueuze parkappartementen met ruime terrassen van 28 m² gericht op privacy, Gloriëtte bestaat dan weer uit doordachte en duurzame stadsappartementen. Voorts krijgt het bestaande koetshuis op termijn een horeca-invulling en komen er drie levendige buurtpleintjes. De bewoners en hun bezoekers kunnen ondergronds parkeren via een uitgekiend parkeerplan, waarbij er naast private garageboxen en staanplaatsen ook gewerkt wordt met een systeem van parkeerrechten.

Toegankelijk stadspark

Waar het aanwezige groen van het ziekenhuis privaat terrein was, voorziet Compagnie Het Zoute in de nieuwe stadswijk een uniek en publiek stadspark. Daarbij wordt de historische, Engelse tuin volledig overgedragen aan de stad en meteen toegankelijk voor alle Kortrijkzanen. De ontwikkelaar onthardt zo veel mogelijk, zodat zowel de toekomstige bewoners als de buurt in een groene oase terechtkomen op amper een steenworp van het centrum.

Het masterplan met fiets- en wandelpaden, bijzondere rustplekken, woningen, kantoorruimtes en winkels is ontworpen door het gerenommeerde Nederlandse bureau West 8. Met zijn internationale ervaring in grootschalige stadsplanning en landschapsarchitectuur heeft het op indrukwekkende wijze 3,2  hectare gevuld met een verscheidenheid aan voorzieningen, die de Engelse tuin een extra dimensie geven. Bovendien krikte West 8 de aanzienlijke erfgoedwaarde van de parktuin op door de overgebleven stukjes geschiedenis te bewaren en nieuw leven in te blazen.

Inspirerende architectuur

Het architectenduo Kersten Geers en David Van Severen van Office KGDVS geniet wereldwijde erkenning voor zijn grensverleggende ontwerpen. Met de residenties Park Nolf en Gloriëtte eren ze de Vlaamse architectuur en laten ze zich terzelfdertijd inspireren door de Californische Case Study Houses. Enerzijds integreert het ontwerp een open en luxe karakter met hoge plafonds, kamerhoge glaspartijen en royale terrassen. Anderzijds streeft het met zuivere materialen, zoals Italiaanse natuursteen en staal, naar sterke binnen-buitenrelaties die samensmelten met de Engelse tuin.

Dankzij ingenieuze tussenniveaus die de begane grond tot boven het maaiveld tillen, spelen ze bovendien in op het golvende landschap. Dat resulteert in optimale privacy en een unieke ‘urban living’-ervaring voor de volgende generatie, pal in het groene hart van Kortrijk.

Interieurarchitectuur

De bouwblokken zijn omhuld in een unieke, Italiaanse natuursteentint, zorgvuldig gekozen om elk gebouw zijn eigen karakter te geven. De doordachte en strakke architectuur van de gevels wordt naadloos vertaald naar het interieur door ontwerpbureau Studio Daskal Laperre. Of het nu de keukenbladen, de vloer of douchetegels zijn, interieurarchitecten Daphné Daskal en Stéphanie Laperre hebben een weloverwogen esthetiek toegepast. Rosso, verde, grigio of marrone: het kleurenpalet weerspiegelt niet alleen de connectie met de omgeving, maar smeedt ook huiselijke ruimtes met unieke elementen.

Tot slot zal er in de nieuwe woonwijk LOOF geen plaats meer zijn voor fossiele brandstoffen. De gebouwen zullen er verwarmd en gekoeld worden via geothermie. Daarbij wordt de stijgende constante warmte, afkomstig van de kern van de aarde, gebruikt als energiebron.​

Bron: Bereal & Compagnie Het Zoute
Deel dit artikel:
Onze partners