Nog drie teams over voor Circulaire bouwcampus 2.0 in Diepenbeek

Zopas heeft POM Limburg, bouwheer van de bouwcampus 2.0 de drie teams bekendgemaakt die nog kans maken om het ontwerp en de bouw van dit prestigieus project naar zich toe te trekken.

De zoektocht naar een architect en aannemer voor Bouwcampus 2.0 in Diepenbeek gaat een volgende fase in. Drie teams maken nog kans om de opdracht uit te voeren.

Opvallend is dat (Groot) Hasselt en Nederland goed vertegenwoordigd zijn in deze selectie. Bij elk van de drie consortia is een Hasselts architectenbureau vertegenwoordigd.

 

Hasselt – Nederland

Drie Hasseltse bureaus zijn nog in de running: a2o, DBV Architecten en A-tract Architecture. Twee van hen hebben de krachten gebundeld met een Nederlands bureau. DBV heeft ingediend met RAU Architecten, geen onbekende natuurlijk als het over circulair bouwen gaat.  a2o ging in zee met het bij ons niet zo bekende Broekbakema uit Rotterdam, maar in Nederland wel een grote naam is. Het bureau is gevestigd in de befaamde Van Nelle fabriek, een project van de grondlegers van het bureau. Zover bekend is Broekbakema nog niet actief geweest in België.

A-tract Architecture heeft samen met Cuypers & Q ingediend. Dit Antwerpse bureau trekt hoe langer hoe mee de kaart van circulair bouwen en heeft met het Theodoortje in Jette (VUB) recent een andere prestigieus campusgebouw aan zijn portfolio toegevoegd.

 

De drie overgebleven consortia zijn:

  • Bouwcampus nxt: Bouwbedrijf Dethier ∙ Vanhout ∙ A2O Omgeving ∙ Broekbakema
  • Stadsbader DBV Rau: Stadsbader ∙ Rau Architecten ∙ DBV Architecten
  • Team Pomme: Jansen Building Projects ∙ Houben ∙ Cuypers & Q Architecten ∙ A-tract Architecture

 

Themacampus

POM Limburg ambieert een zo duurzaam mogelijk project te realiseren op basis van circulaire en modulaire bouwprincipes.

Bouwcampus 2.0 is een van de twee belangrijke themacampussen die POM Limburg ontwikkelt op Limburg DC, naast de Health Campus. Voor dit project werd ook en wedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door het Parijs-Gents architectenconsortium Studio Muoto en Tab Architects, met Cordeel en Vanderstraeten als aannemer.

 

Concurrentiegerichte dialoog

Voor de verdere uitwerking kiest POM Limburg voor een concurrentiegerichte dialoog. In plaats van de traditionele aanbestedingsprocedure, zal POM in meerdere gespreksrondes in dialoog gaan met het volledige bouwteam. Het doel is om samen met de architect en aannemer de verschillende innovatieve mogelijkheden op het gebied van duurzaam en circulair bouwen te verkennen.


Op Bouwcampus 2.0 zal alles draaien rond innovatieve experimenten. Verschillende spelers uit de bouwsector zullen elkaar ontmoeten op de campus en er kennis uitwisselen. De sector vecht al jaren tegen een hoge afvalberg en lage rendabiliteit, twee grote uitdagingen die een belangrijke transitie vragen naar digitaal en circulair bouwen. Met Bouwcampus 2.0 als uithangbord wil Limburg daar koploper in worden.

 

Meer doen met minder ruimte

Om de ecologische voetafdruk van de campus te verkleinen, is het principe “meer doen met minder ruimte” van toepassing. Dit betekent onder andere dat er zoveel mogelijk in de hoogte wordt gebouwd, bovenop bestaande verhardingen. Het gebouw zal ook modulair zijn, waardoor het snel kan worden aangepast aan andere vormen of functionaliteiten met minimale technische ingrepen. Duurzame energie krijgt ook veel aandacht, en circulaire bouwprincipes worden zoveel mogelijk geïntegreerd.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners