Met de opkomst van energiezuinige en duurzame oplossingen voor het verwarmen van woningen zijn renoveerders op zoek naar manieren om een woning warm te houden zonder energie op te offeren. Vloerverwarming is een ideale oplossing om een woning energiezuinig te verwarmen. Het zorgt voor een aangenaam omgevingsklimaat, en bovendien is de installatie niet zichtbaar. Toch kan dit systeem bij de renovatie van bestaande woningen enkele problemen met zich meebrengen. Eén van de gekende moeilijkheden is de lage opbouwhoogte. Begetube ontwikkelde hiervoor Noppenfolie Super Slim, een combinatie van hun noppenfoliesysteem met vloeichape.
Bij een renovatie is het soms nodig om een woning, of een bepaalde verdieping, tot op de grond toe te strippen. Indien er een stuk nieuwbouw aan het huis toegevoegd wordt, dan ondervindt de aannemer geen problemen met de vloerverwarming aangezien de opbouwhoogte naar eigen wensen kan bepaald worden. Zelfs na het plaatsen van elektriciteit, afvoerbuizen, isolatie en chape is er nog voldoende ruimte over voor vloerverwarming.
Bij renovatie is het leggen van vloerverwarming niet evident omwille van de beperkte opbouwhoogte en het behouden van hetzelfde niveau als het nieuwbouwgedeelte. Om deze problemen aan te pakken ontwikkelde Begetube, invoerder en verdeler van installatiematerialen voor verwarming en installatie, het systeem Noppenfolie Super Slim.
Noppenfolie super slim
Zoals de naam doet vermoeden beschikt Noppenfolie Super Slim over een zeer dunne opbouw van ongeveer drie centimeter, ideaal voor een renovatie. Daarnaast is het systeem qua verlegging identiek aan het gewone noppen-foliesysteem van Begetube. Dankzij de zelfklevende folie ontstaat er een hechting met de onderlaag ongeacht het materiaal, zoals OSB platen of tegels. Tussen de noppen worden de vloerverwarmingsbuizen vastgedrukt, zonder dat er nog bijkomende bevestigingsklemmen nodig zijn.
Toch is er één groot verschil met het klassieke systeem. Bij Noppenfolie Slim maakt men gebruik van vloeichape in plaats van gewone chape. Deze chape loopt in de geperforeerde noppen waardoor je uiteindelijk een volledige vaste plaat bekomt waarin de noppenfolie dienst doet als versteviging. Uiteindelijk krijgt het systeem een hoogte van ongeveer drie centimeter.
Nadien kan de gebruiker de vloerbedekking bovenop het systeem aanbrengen. Aangezien er slechts enkele millimeters chape bovenop de buis zit, raad Begetube een legafstand van maximum 15 cm aan. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige verdeling van de warmte aan het oppervlak.
Hoogte- en tijdsbesparing
De speciale vloeichape heeft als grote voordeel dat het geen lange droogtijd heeft. Je kan, bij wijze van spreken, op maandag je volledige vloerverwarming plaatsen. Op dinsdag giet je de vloeichape over het systeem, en nog een dag later tegel je de volledige vloer. Op drie dagen tijd zou je eigenlijk een volledige vloer gerenoveerd kunnen hebben.