Schoon drinkwater is net zo belangrijk voor de gezondheid als schone lucht. Dat beseft tegenwoordig gelukkig vrijwel iedereen. Daar staat tegenover dat er “na de meter” steeds meer uitdagingen zijn om drinkwaterinstallaties hygiënisch te houden. Dit komt simpelweg doordat we anders gaan wonen en leven. In deze blog gaat Rehau op dit vraagstuk in en vertelt het bedrijf waar je op kunt letten zodat je een veilige drinkwaterinstallatie kunt garanderen. Ook legt Rehau uit hoe je met het RAUTITAN leidingsysteem op een eenvoudige manier voldoet aan alle voorwaarden die aan een hygiënische drinkwaterinstallatie worden gesteld. Nu en in de toekomst.
Hoe ongunstige drinkwaterinstallaties ontstaan
De drinkwaterkwaliteit in Nederland is, ondanks de toenemende uitdagingen, van een zeer hoog niveau. Het zijn de waterbedrijven van Nederland die deze kwaliteit elke dag weer garanderen. Tot aan de meter, daarna is dit de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar. Het is vooral daar waar de uitdagingen liggen, onder andere op het gebied van de legionellabacterie. Nauwelijks schadelijk als je hem binnenkrijgt bij het drinken, een stuk risicovoller als deze via waterdamp in je longstelsel komt.
Legionellavorming krijgt meer kans in hygiënisch ongunstige drinkwaterinstallaties. Zo’n hygiënisch ongunstige installatie ontstaat op een aantal manieren. Een belangrijk gevaar zijn leidingen waarin voor een langere periode water stilstaat. Hierdoor ontstaat een omgeving waarin bacteriën zich makkelijker kunnen vermeerderen. Stilstaand water ontstaat als een verbruiker een tappunt weinig gebruikt; er vormt zich dan een dood stuk leiding vanaf het T-stuk. Een andere belangrijke factor: warmte. De legionellabacterie gedijt bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius.
Meer warmte en tappunten (maar minder mensen)
Een installateur let dan ook op warmtebronnen in de buurt van het leidingsysteem. Verder is het zaak van dode stukken leiding met stilstaand water zoveel mogelijk te voorkomen. Juist deze punten, stilstaand water en warmte, verdienen steeds meer aandacht. Daar zijn een aantal redenen voor: vaatwassers, buitenkranen, luxe douches, wc-fonteintjes, etc. Het aantal tappunten in een woning is de afgelopen jaren sterk toegenomen en zal ook in de toekomst niet minder worden. Daar staat tegenover dat het gemiddelde aantal mensen in een woning juist afneemt. Gevolg? Tappunten die sporadisch worden gebruikt en leidingen waarin steeds vaker voor een langere periode water stilstaat.
Door de toenemende focus op energiezuinigheid zijn woningen steeds beter geïsoleerd. Hierdoor neemt ook de temperatuur in leidingsystemen toe en dit speelt bacterievorming in de hand.
Gasloos wonen is in nieuwbouw al de standaard. Ook bestaande woningen gaan steeds vaker van het gas af. De warmtepomp in combinatie met vloerverwarming wordt hierdoor veel toegepast. De drinkwaterleiding en vloerverwarming moeten voldoende van elkaar zijn verwijderd. Een ontwerp dat zogenoemde hotspots uitsluit wordt nog belangrijker.
Toenemend belang doorstromend aansluiten
Hoe gaat een installateur om met deze uitdagingen? Door te zorgen voor een toekomstgericht leidingsysteem dat vrij is van dode leidingen en stagnatie. Doorstromend aansluiten is hierbij een krachtig middel. Wanneer men doorstromende muurplaten in serie aansluit, met aan het einde een regelmatig gebruikt tappunt zoals een toilet, stromen alle tappunten automatisch door zodra iemand het toilet doortrekt. Zo ontstaat er een zelfreinigend effect en wordt er minder water verbruikt. Het water loopt door de gehele leiding zodra je één tappunt gebruikt. Dit betekent constante verversing en een veilige installatie.
Men kiest daarnaast voor een systeem met een zo hoog mogelijke stroomsnelheid waar het water met zo min mogelijk weerstand doorheen stroomt. Ook hier geldt weer: alles voor het voorkomen van een dode ruimte.
RAUTITAN leidingsysteem: klaar voor de toekomst
Het universele RAUTITAN leidingsysteem is uitermate geschikt voor deze drinkwatersystemen voor de toekomst. Dit komt onder andere door de unieke, betrouwbare en makkelijk te installeren verbindingstechniek. De gegarandeerd dichte schuifhulsverbindingstechniek zonder O-ring zorgt vooreen kiemvrije verbinding. RAUTITAN is daarom wetenschappelijk beoordeeld als systeem zonder dode ruimtes.
Daarnaast hebben de muurplaten van Rehau een zeer gunstige Zeta-waarde (weerstandswaarde). Hierdoor ontstaan in het leidingsysteem geen grote snelheidsverschillen, wat een gunstig effect heeft op de bacterievorming in de leidingen. Men kan tegenwoordig bovendien gebruik maken de RAUTITAN RX+ fittingen. Hiermee profiteer je van een speciaal ontwikkelde bronssoort waar geen lood in zit. Dit betekent vertrouwen op alle positieve eigenschappen van brons, terwijl je gegarandeerd voldoet aan de hoogste drinkwatereisen.
Eenmaal geïnstalleerd verdwijnt een leidingsysteem in de wand of in de vloer. Installeer daarom altijd een leidingsysteem dat klaar is voor de toekomst. Met het RAUTITAN leidingsysteem is dit voorhanden.