Nu Europa tl-buizen en compacte fluorescentielampen uitfaseert: OPPLE Lighting biedt de oplossing

Europa is dit jaar begonnen met het uifaseren van tl-buizen en compacte fluorescentielampen. OPPLE Ligting kiest de vlucht vooruit en biedt voortaan alleen nog ledoplossingen aan, die al dan niet slim aangestuurd worden. “We merken dat niemand, terecht, nog wil investeren in verlichting die meer verbruikt en ook nog eens slecht is voor het milieu. De hoge energieprijzen hebben die trend nog versterkt”, vertelt Koen Van Leemputten, regionaal accountmanager bij OPPLE.

“Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt vanaf september 2023 verboden. Dat metaal vormt een belangrijk onderdeel in fluorescentielampen en spaarlampen”, begint Koen Van Leemputten te vertellen. “Maar de markt zelf is ook al geruime tijd bezig met de switch naar ledverlichting, voornamelijk omdat er zo veel mee te besparen valt, gemiddeld 60% in vergelijking met fluorescentielampen. En indien die ledverlichting slim wordt aangestuurd zelfs nog veel meer. De hoge energieprijzen hebben die trend natuurlijk nog versterkt.”

“Led is dus beter voor het milieu en energiezuiniger”, pikt collega-regionaal accountmanager Pieter-Jan Beeckman in. “Het spreekt dan ook voor zich dat dit de toekomst is. Met een eigen ontwikkelde tool die inzicht geeft in de zogenaamde total cost of ownership of TCO kunnen we de klant laten zien hoe snel hij zijn investering kunnen terugverdienen. Vaak is dat al binnen een jaar het geval.”


Good, better, best

“We bieden onze klant drie opties. Wij spreken graag over the good, the better en the best solution”, gaat Beeckman voort. “Good, daaronder verstaan we het loutere gebruik van ledlampen, zoals de led tube. De betere oplossing is te kiezen voor een ledarmatuur. Voorbeelden daarvan zijn een ledpaneel of een hermetisch afgesloten ledarmatuur. Wil de klant het maximale besparen op zijn verlichtingsinstallatie, dan moet hij kiezen voor the best solution: dynamische verlichting. Daarbij kan de sterkte of de kleurtemperatuur van het kunstlicht in een omgeving aangepast worden aan het moment van de dag of aan de hoeveelheid licht die binnenvalt.”

Van Leemputten maakt dat laatste wat concreter. “Neem nu bijvoorbeeld een vergaderzaal. Daar zou het licht via bewegingsdetectie kunnen aanspringen zodra er iemand binnenwandelt. Daarnaast  zouden er ook verschillende lichtscènes kunnen worden ingesteld, die zich elk met een aparte schakelaar of via de smartphone laten bedienen. Zo’n scène zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat de ledpanelen boven of rond het presentatiescherm kunnen dimmen, zodat de presentatie voor iedereen goed leesbaar is en de mensen rond de vergadertafel zelf nog wel voldoende licht boven hun hoofd hebben om notities te kunnen nemen. Bijkomend kan worden gewerkt met daglichtsturing. Eens sensor gaat dan de sterkte van het invallend daglicht in de ruimte meten en op basis van die lichtsterkte de intensiteit van de armaturen bijstellen. Anders gezegd: gaat de zon schijnen en wordt het lichter? Dan zullen de armaturen dimmen tot een bepaald niveau, rekening houdend met de lux-normen die in de ruimte van toepassing zijn. Het een en ander maakt de opties eigenlijk eindeloos.”

“Overigens, ledverlichting dimmen tot 75% betekent geen evenredige maar wel een grotere besparing in vermogen, tot wel 50%”, vult Beeckman aan.


Volledig draadloos verlichtingsbeheer met Bluetooth

Voor zijn slimme en dynamische verlichting maakt OPPLE gebruik van het Bluetooth Mesh-protocol. Van Leemputten: “Binnen de wereld  van dynamische verlichting is DALI zeer bekend. Maar dat is een bedraad systeem en dat zorgt bij renovaties soms voor de nodige uitdagingen. Daarom zijn we bij OPPLE op zoek gegaan naar een draadloze oplossing. En dan zijn er twee mogelijkheden: Bluetooth en wifi. Omdat Bluetooth bedrijfszekerder is dan wifi, hebben we daarvoor gekozen. Buiten de kabels van de verlichting zelf, hoeft er dus geen nieuwe bekabeling te worden getrokken, wat soms ook gewoon niet kan. OPPLE Smart Lighting is een stand-alonesysteem dat zich laat bedienen met de gratis OPPLE Smart Lighting-app, die een heel gebruiksvriendelijke interface heeft. Daardoor is er voor de programmatie ook geen externe partij nodig, wat veel van onze klanten ook een groot voordeel noemen. Als hij een lichtscène van een ruimte wil aanpassen, dan kan hij dat gewoon zelf.”

“Recent hebben we met de OPPLE Smart Connect Box ook een geavanceerde versie van ons smartlightingsysteem gelanceerd. Met name voor grotere gebouwen biedt de Smart Connect Box veel voordelen. Zo brengt hij overzichtelijk gegevens zoals energieverbruik, temperatuur, luchtvochtigheid en aanwezigheid per gebouw, per verdieping en per ruimte in kaart, waarop dan indien nodig kan worden geanticipeerd. De OPPLE Smart Connect Box is volledig compatibel met het OPPLE Smart Lighting-systeem en kan meerdere smartprojecten in één project aan elkaar koppelen. De OPPLE Smart Connect Box maakt ook bediening van de verlichtingsinstallatie vanop afstand mogelijk.”


TCO-tool

Beeckman gaat nog even dieper in op de TCO-tool. “Met dat instrument berekenen we het verbruik van de huidige installatie van de klant, hoeveel minder een vervanging met onze ledoplossingen, al dan niet smart, verbruikt en hoeveel de total cost of ownership of het kostenplaatje over de volledige levensduur van zo’n vervanging bedraagt. De berekening gebeurt aan de hand van allerlei paramaters over de bestaande en nieuwe installatie die de klant zelf kan invullen op basis van de offerte van zijn installateur, groothandel of de elektriciteitsmaatschappij. We stellen dus vast dat we met onze ledoplossingen heel korte terugverdientijden kunnen genereren. Onze tool wordt, door de tl-ban, vandaag enorm veel gebruikt.”

Enkele referentieprojecten voor smart lighting van OPPLE zijn de ondergrondse parkings van Indigo, waar het licht altijd op 10% van zijn capaciteit brandt en zich aanpast in zones die betreed worden, en enkele vestigingen van Intratuin, waar daglichtsturing een grote rol speelt. De OPPLE-smart lighting werd ook al toegepast in verschillende scholen en kantoorgebouwen.


Duurzaamheid (h)eerst

OPPLE wil met zijn producten ten slotte ook bijdragen aan meer duurzaamheid. “Dat dragen wij hoog in het vaandel. Ledverlichting heeft sowieso al een lagere CO2-uitstoot, maar al onze oplossingen zijn ook zo ontwerpen dat ze makkelijk hergebruikt kunnen worden en recycleerbaar zijn”, besluit Beeckman.

Deel dit artikel:
Onze partners